Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

2014-08-22

10 dagar i Santander och vi fick en väderprognos som visserligen visade på motvind men bara runt 4-6 m/s så vi tänkte att vi kunde bidevindssegla med hjälp av motorn och kunna hålla en nordlig kurs och angöra Frankrike i höjd runt Port Lois/ Lorient, planen var att om det gick för långsamt att falla av mot La Rochelle, räknade med c:a två dygn. Väl ute till havs var det betydligt mer vind som låg lite åt nnw så vi fick bra fart nästan mot mål, kursen blev mot Sables d Olonne, dagen var riktigt het med strålande sol och kanonbra segling. Vinden ökade allt mer och var helt emot och vi kunde inte alls hålla kurs åt nord, framåt 9 på kvällen hade vågorna växt väldigt mycket och vi hade 14 m/s med uppåt 20 i byarna, kollade gribfilen och prognosen hade ändrats sedan morgonen och visade starka vindar som skulle vara emot under natten och morgondagen hur vi än gjorde, lägga kurs mot nw och vinden skulle bli nnw åt det hållet, kursen mot ne och vinden skulle ligga kvar under natten och dagen efter och nordlig kurs skulle också ge total motvind så vi beslutade att vända, tungt.

Fick en bra medvindssegling under natten, stjärnklart och vacker himmel med blinkande lanternor från flygplan och ljuset från alla sateliter , vågorna var väldigt höga och marelden sköljde in i sittbrunn flera tillfällen, men en väldig skillnad att ha vinden med sig, det går till och med att sova gott i medvinden även om det rullar mycket, påfrestningarna är inte att jämföra med motvindsegling.

Kom fram till den spanska staden Bilbao och fick betala resans dyraste hamnavgift och ändå var hamnen inget vidare, vi var förstås besvikna över att vi fått vända även om beslutet var helt rätt, börjar också att bli oroliga över att tiden går, vi behöver ju komma hem och söka jobb och tjäna pengar igen. Vädret är fint och det blir en del bad i de härliga vågorna och bebyggelsen i Bilbao är imponerande. Två nätter i Bilbao räckte och vi gjorde en 12 timmars seglats till den franska staden Hendaye som ligger på gränsen mellan Frankrike och Spanien, massor av båtar och trångt i marinan och svårt att manövrera och få plats, nu är vi i Frankrike igen och få pratar engelska, annars ganska fint och vi badade en del och bodysurfade i de höga vågorna utanför hamnen. Innan vi stack vidare tog vi en taxibåt till spanska sidan för att handla, billigare och här pratar många engelska.

Gick den korta vägen till Bayonne Anglet då vi hört att hamnavgiften var billig, seglingsbeskrivningen varnade för att gå in i hamnen om dyningen var hög och avrådde bestämt i ebb då dyningen bryter och man slår helt enkelt runt om dyningen är hög. Vi kom i slack som är det bästa och vi tyckte inte dyningen var så hög med entren blev våldsam med hög, brant brytande sjö, vi mötte en fransk motorbåt som vände tillbaka och viftade frenetiskt till oss att vi skulle vara försiktiga, fast är man väl inne i det är det bara att gå på. Hamnen var mysig med jättetrevlig hamnkapten som kunde engelska och stämningen var mysig, tankade diesel. Blev ändå bara en natt och vi gick till Cabpreton för att gå vidare norrrut därifrån. Ett riktigt semesterparadis och det blev en del bad framöver.

Dock är vädret väldigt instabilt med enorma åskväder och vindar varvat med temperaturer på över 35 grader, riktigt skådespel med åska under nätterna. Här hyrde vi bil, gammal skorv som de tog bra betalt för, var även på lokala festplatser som stans rugbyclub ordnande och några få restaurangbesök blev det också. Hade några jobbiga nätter där oväder till havs kombinerat med spring orsakade väldig stökig sjö i hamnen, vid lågvatten stog vi också på grund i springtider fast vi enligt hamnkontoret hade gästhamnens djupaste plats på 2,40 meter och vi sticker 1,85 ?! Capbreton är en typisk fransk semesterort med massor av människor under sommarmånaderna för att förmodligen bli helt dött på vintern, men nästan bara franska semesterfirare och några få spanjorer. Här fick Tommy mailkontot kapat och tiggarbrev gick ut till alla på adresslistan, mycket strul och jobb med detta innan det var löst. Ett problem var att allt som vi kunde se var på arabiska, tänk vad de kan ställa till.

 

 

.

 

 

2014-07-20

Blev liggandes nästan tre veckor i Viveiro och det var hård nordlig vind med åska och ganska mycket regn och vi blev mer och mer otåliga att komma över till Frankrike men prognoserna kändes inget vidare. Dagarna ägnades av riktigt långa promenader upp till bergstoppen Mount S:t Roque som är en riktig genomkörare för kroppen, såg nästan dagligen ormar och hjortar, helt underbar vacker natur och en makalös utsikt från toppen. När det inte regnade och solen kom fram blev det över 30 grader varmt, svettigt.  Var också en del på tapasbarerna och deltog i festlivet i den lilla staden, enormt vänliga människor.  På helgerna var det flickor som konfirmerades och staden smyckades med helt otroliga blomsterdekorationer, gatorna pryddes av blomblad av olika färger där konfirmanderna tågade fram tillsammans med polisbefäl , höga militärer och präster, musikkår och smällar kraftiga som dynamit.

Inget bra seglingsväder för nordlig kurs dök upp och vi bestämde oss för gå en bit österut. Lade ut en morgon vid 5- tiden i spöregn och gick mot Ria Ribadeo och hade tidvis riktigt bra segling med swell  akterifrån.  Stannade en natt och hade en lång dag med motor till Gijon, dyr hamnavgift. Nu över 33 grader på dagarna varvat med kraftiga åskväder. Var ombord på JRSK båten Tina Princess med Eva och Peter, en HR 49:a som jobbat färdigt och nu ska ut på obestämd tid. Var en kväll på en cideriera, en bar med cider som specialitet, den smakar inte som den söta vi dricker i Sverige utan har en mer besk smak, det är ett skådespel  när de häller upp, fallhöjden ska vara så stor som möjligt, har med smaken att göra påstås det, och servitören håller glaset i knähöjd med ena handen och flaskan så högt över huvudet  med andra och häller i glaset med blicken åt ett helt annat håll, de har gjort det som konst men spillet är naturligtsvis stort. Man dricker nästan mer än man tänkt bara för att få se dem servera.

Efter en vecka gick vi till den lilla hamnen Ribadesella , hade troligen motström för farten var ovanligt låg, inseglingen till hamnen är grund och man kan bara gå in i högvatten. Här låg vi gratis eftersom ingen kom och vi kunde inte heller lämna bryggan till fots eftersom porten var låst, brydde oss inte om att åka in med jollen då vi skulle vidare tidigt nästa dag.

En lång stekhet dag till havs, ganska tråkig dag utan seglingsvind och med en obekväm sjö snett in akterifrån, höjdpunkten var att vi såg en val, alltid lika häftigt att se delfiner och valar, såg också en del tonfisk som hoppade och fisken som bara består av ett stort huvud och knappt kan simma, vet ännu inte namnet på denna lustiga fisk. Lyssnar också en del på ljudböcker som vi laddar hem och som är ett fint tidsfördriv till havs.

Kom fram till Santander sent på kvällen, hamnen ligger 5 mil upp i floden och man glider fram utefter den stora staden med all sin puls. Hamnen ligger ett par hundra meter från flygplatsen  och det är jättelångt att gå till närmaste supermarket och handla mat. Jobbade 45 minuter med botten och propellern och fick allt ganska rent igen, nu skall det väl gå i normal fart igen.

Väderprognoserna verkligen inte bra men vi ligger så långt upp i floden så det känns rätt ok här, dagligen lämnar det båtar som inte skall över Biscaya utan segla utefter kusten, antingen åt ost eller väst, alla kommer tillbaka efter några timmar och rapporterar om väldig jobbig sjö när man väl kommer ut till havs, bättre att lita på rapporterna. Hamnkontoret hade strul med kortterminalen så vi kunde inte betala på ett par dagar,  till slut gick det och när jag kollade kontot efter några dagar var det helt rensat, skit också. Ägnade flera dagar att få rätsida på detta med Icabanken och de var helt omöjliga att ha att göra med om man inte sitter i Sverige med full kontorsutrustning, ändå har vi internet och printer, hade behövt scanner, fax och telefonabonnemang också. Hur som helst fick vi tillbaka pengarna efter någon vecka och det var verkligen inte Icabankens förtjänst, nog om detta.

 

2014-06-16

Enormt blåsigt i Muros med frekventa kraftiga skurar, gick ändå dagligen långa pw ute på landsbygden. Kom till slut iväg runt beryktade Cape Finisterre, höga vågor och lite vind gjorde färden gungig, hade delfinbesök och vi angjorde Camarinas sent på eftermiddagen och fick en bra plats i den lilla marinan. Blev ett par dagar i Camarinas med fortsatt mycket regn och blåst. Följde sedan Costas Muerta till La Coruna med en prognos som lovade skurar och västliga vindar, vi fick spöregn hela dagen och motvind från nordost nästan hela sträckan, de sista timmarna hade vi kuling emot och vågorna sköljde över däck och såväl Brynhild som vi var genomdränkta av saltvatten.

I La Coruna fortsatte det för oss dåliga vädret och väderfönstret över Biscaya vi väntade på uteblev. Dagarna gick åt till underhåll och bunkring av vatten, mat och diesel och en del vandringar utefter natursköna Hercules Port. Kollade nattlivet en kväll och det var massor av folk ute trots hällregnet. I den kommersiella hamnen låg det ett stort fartyg och lastade kol och alla båtar i marinan blev täckta av ett segt lager svart koldamm, fick dagligen tvätta båten i regnet för att inte dra ner allt koldamm i båten.

Beslöt till slut att gå vidare till den lilla staden Viveiro och invänta bra överfartsväder där istället, lite billigare hamnavgift och staden är lagom stor och nära till matbutiker för bunkring. Det blev en fin segling med höga vågor och strålande sol, såg en flock pilotvalar och tonfiskar vid ytan vid flera tillfällen, fiskade med fick ingen, hade suttit fint med färsk tonfisk.

I Viveiro har vi umgåtts en del med en engelsk båt som också skall norrut men de går troligen runt Biscaya, har flera gånger gått upp på en bergstopp, det tar en timma upp och är verkligen brant, man blir helt slut och det känns gott efteråt. VM i fotboll har startat och vi har varit och kollat lite på tapasbarerna i närheten, digitalboxen till TV fungerar inte längre, miljön tar illa på elektroniken och även vår filmkamera lade av härom veckan. Trevlig stämning på tapasbarerna och man får gratis tapas regelbundet om man bara beställt något att dricka. Vädret i land har den senaste veckan varit fantastiskt med sol och mellan 25-27 grader under dagarna och runt 17-18 på nätterna. Dessvärre är det kraftiga nordvindar så långt prognoserna sträcker sig över Biscaya så det är bara att acceptera att vi blir liggandes här ett tag. Här är fint men ändå lite frustrerande att ligga still när vi ändå ska hem och ordna upp tillvaron till det normala igen, d.v.s skaffa jobb, sälja båten och få umgås med nära och kära igen.

 

2014-05-21

Efter c:a en vecka i Nazare lade vi ut i gryningen tillsammans med en engelsk och en tysk båt, hög dyning halva resan och halvklart väder, en fin dag till sjöss. Mona Lisa vilade i kojen större delen av resan till Figueira da Foz. Efter några dagar i hamn tog vi tåget till den fantastiskt vackra universitetsstaden Coimbra, en oerhört varm dag och vi strosade runt hela dagen i den gamla stadsdelen och njöt. På kvällen tåget tillbaka som blev utan ström ett tag och vi blev stillastående.

Nästa sträcka blev till Leixios som är en kommersiell hamn nära Porto, kom fram ganska sent på kvällen efter en tidvis bra segling och checkade in och ut samtidigt då vi tänkt gå tidigt dagen efter. Fick vänta några timmar eftersom det var kraftig dimma under morgonen, gick den korta sträckan till Povoa de Varzim, dålig sikt och vi såg land först när det var 1,5-2 M kvar, tur vi har plotter.

Nu blev det mer än en vecka med hårda nordliga vindar, d.v.s. motvindar och vi blev kvar längre än vad vi tänkt oss. Efter några dagars blåsande med kuling vindar var båten helt täckt av ett lager av sand blandat med salt, sitter som cement och det räcker inte att spola, måste skrubbas! Dagarna gick åt till långa vandringar, båtunderhåll och tvättning. Under dessa dagar kom det in en tysk Bavaria 45 med vant som brustit i den hårda vinden, tur att masten stog kvar.

Till slut kom vi iväg och hade en lugn färd till Viana da Castello som blev vår sista hamn i Portugal. Innan avfärd snubblade Mona Lisa på en förtöjningslina och landade på båda knäna, hon kunde knappt hjälpa till att lägga loss och låg till kojs nästan hela seglingen. Väl framme blev det en riktigt god hamburgare (nästan den första på två år) på restaurang nära hamnen, var tvungen att få wifi då det saknades i marinan.

Efter natten gick vi i gryningen mot Bayona i Spanien, väderprognosen var ostliga vindar på mellan 5-7 m/s och mot slutet svaga nordliga, efter ett par timmar hade vi 17 m/s från NE, alltså bidevind och det blev bråttom att reva, fort gick det och vågorna växte snabbt trots frånlandsvinden. Väl framme blev det otroligt varmt och vi fick fixa soltak över sittbrunnen för att kunna vistas ute, vi har haft mer eller mindre högsommarvärme nästan hela vägen från Algarve tills nu. Var någon sorts helgdag och nästan allt var stängt förutom alla restauranger, såg en mc olycka med en HD Sportster, otäckt. Det blev två dagar i Bayona som är en härlig sommarstad men tyvärr alltför dyr hamnavgift.

En lång dags båt färd till Muros där tullen kom ombord och fyllde i papper, standardformulär. Finns det narkotika ombord?- nej. Finns det stora summor kontanter ombord?- tyvärr inte. Finns det vapen ombord?- inte direkt. Vi blir liggande i Muros ett tag eftersom det nu är ett riktigt skitväder med spöregn, åska och stormvindar och vi skall segla runt de illa beryktade Finisterre och Costa Muerto.

 

2014-04-27

Den 14:e april flyttade vi ur hamnen och checkade ut och lade oss på väntepontonen eftersom vi skulle gå tidigt morgonen efter. Det är en bro som skall öppnas för att lämna marinan och den öppnas först kl 9. Billy erbjöd sig att segla med till Cascais och vi tackade ja. Första delen hade vi fin segling och en del lite stökig sjö men när vi lämnade Algarvekusten och kom ut på västsidan försvann vinden och sjön blev lugn. Disigt under dagen och uppklarnande framåt sena eftermiddagen, såg en del delfinflockar på håll under dagen och hade besök av två helt utmattade fåglar, provade att fiska tonfisk men fick inget napp. Mona Lisa kraftigt förkyld så hon låg mest och vilade och sov under hela dygnet, tog några korta pass samt såg till att vi fick mat. Första delen av natten var magisk med en fullmåne som ibland bröt igenom molntäcket, under långa tider lekte delfiner i bogsvallet och syndes väl i skenet från lanternorna. I höjd med Sines som är en stor oljehamn var det en del tankers som korsade vår kurs annars var det inte en båt inom synhåll (nästan) under hela natten. Tommy satt ute på pass nästan hela natten, blev avlöst kanske två timmar och ibland satt både Billy och Tommy och småpratade. Senare delen kom det mörka moln och det blev kolsvart, under morgontimmarna en del fartygstrafik, färjor och fiskebåtar att hålla reda på, anlände till Cascais runt 9 på morgonen och färden tog runt 24 timmar, checkade in i marinan som är lyxig och fin, väl förtöjda tog vi en ankarsup, åt frukost och sov ett par timmar. Under kvällen gick vi runt i den mysiga byn och åt på indisk restaurang.

Dagen efter hade vi en heldag i Lissabon tillsammans med Billy och åt lunch, strosade runt, råkade se när uefapresidenten Platini visade CL bucklorna framför en folkhop, press och TV, finalen skall spelas i Lissabon. Under kvällen åt vi gott och gjorde en krogrunda , trötta och nöjda tog vi tåget tillbaka till Cascais och var i båten halvett på natten. En reflektion är hur bra kollektivtrafiken fungerar och hur säker man känner sig, inga vandaler, inget klotter i vagnar och stationer, många unga ute och festar men inget bråk utan bara glädje och artiga människor. Under fredagen tog Billy tåget tillbaka till Lagos och vi gick till ett köpcentrum och bunkrade mat.

Lördagmorgon lade vi ut för segling till Peniche, jättejobbigt de första 5 timmarna och vi övervägde ibland att vända, höga och branta sjöar som vräkte över däck och motvind som ibland var uppe i kulingstyrka, blev undan för undan bekvämare och de sista timmarna hade vi fin bidevindsegling ända fram. Resan tog 10- 11 timmar och vi blev mottagna av Tinka och Kalle från båten Peter Pan, de är från Trollhättan av alla ställe ?!. Vi hade en trevlig kväll tillsammans med restaurangbesök, det var ju påskafton.

Dagen efter en del regn och vi hade väldigt fina seglingsvindar den korta sträckan till Nazare. När vi kom fram fick vi rensa och spola rent septit- tanken igen, stopp vid tömning, usch ! Seglingsvädret försämrades och vi blev liggandes i Nazare längre än vi tänkt oss, är ok då byn är trevlig och hamnavgiften billig. Vi ligger tillsammans med en tysk och engelsk båt och vi skall alla norrut. Tysken stack i förrgår men var tillbaka efter några timmar, för hög sjö och stark motvind. I morse gjorde engelsmannen ett försök men var snart tillbaka av samma anledning. Tror vi kommer iväg i morgon eller på tisdag, kanske plockar vi isär slangar och kopplingar till septit- tanken idag för en permament lösning, skitgöra som man egentligen borde slippa en söndag !

 

 

 

2014-04-12

När vi kom tillbaka den 8 mars var det en blåsig period men i övrigt fint väder. Vi har haft mycket att göra, har åtgärdat och reparerat avgasburken, köksbänken/ kranen, cutterfurlexen(med hjälp), bytt alla inre delar på vindgeneratorn, oljat in plåten under tankarna och under förpiken, dykt och gjort rent botten och bytt några anoder, reparerat relähållaren, bytt transmissionsolja, bytt impeller, bytt bränslefilter etc, etc.

Så länge Sässi och Ben var kvar umgicks vi ganska mycket och som vanligt tar vi längre vandringar utefter klipporna mot havet. I mitten av mars kom högsommarvärmen och det blev svettigt.

Ålänningarna lämnade oss och gick med två extra i besättningen mot Kanarieöarna, vi hade kontakt på HF radion och vi gav dem väder rapporter två ggr/ dygn under deras översegling, i samma veva seglade även Fredrik på lilla havsfidran till Kanarieöarna, han har legat inblåst i stort sett hela vintern på Portugals västkust.

När Tommy skulle dyka visade det sig att inte dräkten passade längre och vi var tvungna att beställa en ny på dykcentret i närheten, leveransen skulle ta max 2 dagar men tog en vecka. Så anodbytet som var det viktiga drog ut på tiden. Det har kommit några svenska båtar som skall in i medelhavet och vi har träffats ombord på kvällarna och utbytt erfarenheter, Claes och Jaja på en HR 38:a har kommit från västindien och skall nu in i Medelhavet några år.

1 april kom Bernt och Marita på Carpe Diem tillbaka från Sverige där de tillbringat vintern med att jobba och fylla på reskassan, hade några trevliga kvällar och promenader tillsammans. Tommy dök ner och bytte alla 8 anoder på deras båt eftersom de var helt slut. Var också ute med Billy på Miss Brazil en del och det blev även tennis för Tommy med Billy. Ligger en annan svensk i en Oversea 40 med Lasse ombord, de har seglat jorden runt och varit borta i 14 år !! och båten är nu till salu.

En kväll när vi kom hem var det stopp i septittanken och det blev en timmas äckligt jobb mitt i natten. Senaste dagarna har det varit en del bunkring och väderkoll, har sett bra ut men när det närmat sig avsegling har prognoserna ändrats till det sämre men vi räknar att segla ut i morgon.

 

 

 

 

2014-03-09

Länge sedan vi skrev resebrev. December var stämningsfullt i hamnen med ganska mycket fester tillsammans med andra övervintrande besättningar, många julpyntade sina båtar och det blev väldigt vackert i hamnen under den mörka delen av dygnet. Engelsmännen hade många olika anledningar att fira under dagarna runt jul och vi blev glada att vi blev bjudna på alla upptåg. Självaste julafton firade vi ombord hos oss tillsammans med Håkan och Elisabeth från grannbåten, vi saknade inget i matväg, sill, skinka, köttbullar, typ prinskorv och pateer, blev en minnesvärd julafton. Nyårsafton startade också ombord hos oss med Håkan och Elisabeth, vi dukade upp med hummer och räkor, kanongott ! 12 slaget firades ihop med övriga seglare av många olika nationaliteter, en härlig stämning med fyrverkerier och övriga tillbehör. Vi gick hem vid fyra- tiden efter att fått inbjudan att fortsätta firandet i en engelsk båt, vi kände oss färdiga och tackade tyvärr nej, vet aldrig vad man missar. Vi hade bestämt att alla skulle samlas kl ett dagen efter för att bada men förkylning bröt ut ombord under natten så vi avstod badet.

Träffade ganska ofta ett franskt par efter nyår, de hade haft ett spännande liv, jobbat bl:a som dykare i oljeindustrin under sent 70 och tidigt 80 tal, driver nu en eventfirma och anordnar bröllop och en del seglingskurser i sin HR 342. Seglar hit varje vinter från Brittania och tillbaka på våren för att jobba.

I höstas när vi låg i Lissabon hade vi två engelska båtar som grannar och den ena ligger här i Lagos nu och den andra skulle segla till västindien via Kanarieöarna, ett ungt pensionärspar som skulle förverkliga sin dröm. Fick reda på av den ena engelska båten att mannen blivit mördad i samband med ett rånförsök ombord på deras båt i S:t Lucia, hemskt, man kan bara föreställa sig eländet som hustrun befinner sig, kroppen skall hem, barn underättas och någon måste ta hand om båten och allt måste hon klara av själv.

Det finns gott om vildkattor här vilket i stort sett är bra då de håller efter råttorna. En kväll då vi stekt lax till middag tog vi en promenad på bryggorna innan vi skulle äta, väl tillbaka på båten hördes ett sprattlande ljud inifrån båten och ut kom en katt i panik som blivit överaskad av oss, vi hade inte stängt till ordentligt och katten hade ätit av laxen, vi fick slänga resten.

 Vi går pw nästan dagligen flera timmar i den otroligt vackra naturen, det är mycket blommor i naturen och citrusträden är fulla av frukt, apelsiner, citroner och mandariner etc. Har också varit ute och kört gummijollen med stora motorn och kollat in grottorna, riktigt häftigt, över 20 knop med stora motorn, det kräver att havet är lugnt.

I början av januari kom ålänningarna tillbaka och det blev en del restaurangbesök och middag i båtarna tillsammans.

Det är väldigt stora vågor på västsidan i Portugal nästan jämnt och det kommer XL surfare från hela världen för att tävla och sätta världsrekord, världsrekordet är på en 33 meter hög våg och sattes under december i den lilla orten Nazare. Ibland är det höga vågor som väller in även utefter Algarvekusten och vips kommer XL surfarna hit, de är helt galna, i vågor som sköljer över vågbrytare och pirar upp på parkeringsplatser och dränker bilar ger sig dessa vildhjärnor ut och de är verkligen skickliga. Det samlas många åskådare på klipporna ovanför och följer skådespelet, ser livsfarligt ut med alla stenar surfarna kan smälla in i.

Vår vän och seglarkompis Peter hälsade på en vecka och vi hade riktigt kul. Han hade en hyrbil så det blev en del turer inåt land på den vackra landsbygden med alla korkekar, citrusodlingar och skog. Kunde inte motstå alla apelsiner så vi pallade några. På vägen tillbaka hamnade vi vid en ganska nybyggd racerbana (2008) som är gjord för F!, vi hörde motorvrålen från insidan och fick betala fem eu var för att kolla på träning, det var Le- Mans klassen samt en bil i klassen under F1 som tränade, vi fick gå som vi ville i depån och det var riktigt häftigt och intressant. Vi kastade också loss och gjorde en dagssegling med Peter. På slutet av Peters besök gick vi på lokal med Billy på båten Miss Brazil, blev sent.

Under januari har det varit mycket bjudningar och umgänge med Sässi och Ben från Åland, Elisabeth och Håkan från Stockholm, Dominiqe och Bernhard från Frankrike och Gillian och Graham från England, tack alla för trevligt sällskap.

I februari flög vi hem och hälsade på familjen och var i stort sett upptagna med de närmaste och att sitta barnvakt, underbart att träffa alla igen.

Vi har en del som skall göras innan vi seglar ut på Atlanten igen, avgasburken har spruckit i en svets, vindgeneratorn laddar inte, kutterfurlexen skall repareras och kutterstaget måste bytas, pentrykranen skall bytas och köksskivan repareras plus lite övrigt småfix. Exergon som säljer vindgeneratorn i Sverige har ställt upp med reservdelar utan kostnad för oss, underbart med leverantörer som tar ansvar för sina produkter.

Vi kom tillbaka till båten i lördags och möttes av ett helt underbart sommarväder, tillbringade kvällen tillsammans med ålänningarna och Fredrik som nyss seglat hit i en liten havsfidra ensam mesta tiden. Han har legat fast en månad i Sines en dagssegling härifrån p.g.a de höga vågorna, går inte att ta sig ut. Nu ligger vi här 3-5 veckor till för att få allt klart innan vi påbörjar hemseglingen. Resan närmar sig sitt slut och vi hoppas vara hemma till sommaren. Då hoppas vi att få jobb snabbt och Brynhild är till salu redan nu. Perfekt för den som skall långsegla, kan också tänka oss att sälja båten i Portugal till någon som vill ta över och som då slipper den ibland jobbiga seglingen i nordsjön, engelska kanalen och Biscaya

 

 

 2013-12-13

Nu har vi legat här i Lagos i två månader och har det väldigt trivsamt. Vi var några som hade planer att gå vidare till Kanarieöarna men bara ett fåtal har gått. Vädret har inte varit det bästa för översegling och några har gått via Marocko för att få säkrare ( kortare ) prognoser. Vi bestämde oss för en månad sedan att övervintra i Lagos och det känns som ett helt rätt beslut, har fått ett bra pris på ett 6 månaders kontrakt och vi har ganska mycket underhåll att göra. Förutom nedgången som vi skrivit om tidigare har vi slipat och målat avbärarlisterna vilket tog två veckor med allt. Nu återstår ankarboxen och reparation av innersta furlexen som vi inte vet om vi klarar utan hjälp (kostar). Allt slits mycket mer än under vanliga semesterseglingar, det är alltid något som skall repareras och underhållas och "to do" listan som skall vara klar innan våren är aldrig helt tom, just nu är det 14 punkter som skall göras innan nästa riktiga avsegling. Under vintern kanske vi gör en och annan dagssegling om andan faller på.

Vi hade högsommarvärme till den 15 november, sedan dess har vi ett härligt sommarväder med 18- 20 grader på dagarna och under nätterna mellan 5-15 grader! Vatten temperaturen i havet har sjunkigt avsevärt till 15-17 grader.

Vi har åkt tåg och buss till Portimao och kollat och vi gör 2-3 timmars vandringar i högt tempo nästan dagligen så flåset är bättre än på länge, antingen går vi utefter stranden i mjuk tung sand eller i de kuperade omgivningarna, vi har en mils sandstrand åt vänster och höga klippor med oändlig utsikt över havet åt höger. Det blir mycket umgänge med grannbåtarna och det är en salig blandning av engelsmän, holländare, tyskar, belgare, fransmän, spanjorer, amerikanare, nya zeländare och några nordbor och mest har vi träffat ett par från Åland. Andra advent satt vi 8 personer i ruffen på en engelsk båt och fick gluewine och massor av olika sötsaker var framdukat, alldeles för sött för vår smak men trevligt var det.

Vi har julpyntat lite med gran och adventstake och mysfaktorn är hög ombord. Nu har nästan alla nordbor åkt hem för att fira jul och då har det blivit kontakt med ett franskt par i en Hallberg Rassy 342 som de köpt ny och hämtat i Ellös för fem år sedan, de är mycket intresserade av matlagning och noga med råvarorna som många andra fransoser.

Det har varit ett par blåsiga dagar med storm i byarna från syd och båtarna blir täckta av ett tunt lager saltmättad sand som kommer från Sahara med de kraftiga vindarna, det räcker inte att spola av det utan man måste skura bort den sega sörjan. Havet utanför var som en kokande gryta och ingen båt kunde lämna eller angöra Lagos i den brytande sjön mellan inseglingspirarna, fiskeflottan fick ligga kvar i hamn.

Man ser en del råttor i staden och runt inseglingskanalen och härom veckan såg vi en komisk råttjakt i staden, en affärsinnehavare jagade en råtta med kvast och lyckades till slut slå ihjäl den inför en ansenlig stor och engagerad publik.

Idag är det Lucia men vi har inte sett något speciellt ännu. Normalt brukar det vara enormt mycket julpynt med ljus och glitter i palmerna runt hamnen och i byn utefter strandpromenaden har vi hört men p.g.a det ekonomiska läget i Portugal (Europa) har man dragit ner rejält på detta. Det syns att många har det riktigt dåligt, det finns t.o.m tältläger i utkanten av staden. Förövrigt är människorna väldigt trevliga och många pratar engelska, många barn pratar bra engelska redan från 11-12 årsåldern och det är lätt att leva här för oss.

Eftersom vi seglar hem till sommaren så gäller det att verkligen njuta och ta vara på den här fantastiska och fågelfria tillvaron samtidigt som vi båda ser fram emot att arbeta och få ett vardagsliv igen. Längtan efter nära och kära är förstås alltid närvarande, tur det finns mail och skype.

En del undrar om seglarlivet är över för oss sedan- NEJ, men nästa gång skall vi vara pensionärer med inkomst (även om den blir liten). Vi kommer inte att bränna besparingar igen, problemet är att även om man strikt följer sin budget vet man inte om något riktigt dyrt havererar och man vill ju inte bli strandsatt och tvingas lämna båten.

 

 

2013-10-29

Den 10:e oktober lämnade vi Sines ett par timmar innan gryningen. Det var stjärnklart men ingen måne så det var kolsvart när vi seglade förbi alla oljetankers som låg för ankar i väntan att få lossa eller lassa. Vi hade en svag vind från SO och en lång dyning från NV. Soluppgången var verkligen vacker och efter frukost slängde vi i bläckfisken och hoppades få tonfisk. Under förmiddagen hade vi soldis med ganska dålig sikt och Tommy fick syn på några bränningar framför båten i kursriktningen ganska nära, här ska det ju vara 300 meter djupt enligt korten ? Med dagens elektroniska sjökort får man se upp och skifta skala emellanåt, har bekanta som t.o.m. blivit överaskade av mindre öar när de haft skalan inställd på översegling. Hur som helst var det två valar som lojt dök när vi närmade oss, storlek mellan 10-15 meter, häftig upplevelse.

Under eftermiddagen blev det klart och stekande varmt, det enda liv som var intresserade av vår bläckfisk var måsar som med jämna mellanrum dök mot draget. Vi hade besök av delfiner vid flera tillfällen under dagen. När vi rundade Cape de Sao Vicente som är Portugals sydvästliga udde och man kommer in till Algarvekusten fick vi en kraftig motsjö som mötte den nordvästliga dyningen och det blev korssjö med höga, branta och täta vågor. Vinden ökade också vilket var bra eftersom vi fick fart och stadga i båten mot den höga sjön, var också motström. Vår plan var att ankra för natten efter capet för att angöra nästa hamn i dagsljus men det var otänkbart i de stora vågorna som låg på mot land.

Utefter Algarvekusten blev havet blåare och vattentemperaturen steg några grader och vi såg jättestora delfinflockar och flera utandningsfontäner från valar. Det blev mörkt och Brynhild forsade fram i den starka vinden och mot de höga vågorna, vi såg snart blinket från fyren som står på klippan väst om Lagos och efter några timmar rundade vi den sista udden och kunde sikta på inseglingsljusen till hamnen, det var mörkt, guppigt och stadsljusen bländade så det var svårt att se ingången men fiskeflottan var på väg ut så vi hittade snart mellan pirarna. Go känsla att motorera in i kanalen som går genom centrum, det hördes mycket musik och folkliv från gator och barer. Förtöjde utanför hamnkontoret som var stängt och öppnade först 9 dagen efter då vi kunde klarera in och få broöppning in till bryggplatsen. Vinet satt verkligen fint den kvällen.

Dagen efter vi anlänt kom Gillian och Graham från engelska båten Zephyr och hälsade på, de hade väntat på oss och köpt rom med tillbehör, dessvärre väntade de på taxi till flygplatsen eftersom de skulle hem och operera knät, synd, men vi träffas nog igen framöver.

Lagos är en jättefin stad med många turister, mest från GB, det finns också gott om mataffärer och segelmakare, skeppshandel och mekaniker, marinan är jättefin och det är många som övervintrar här p.g.a allt som finns att göra och härligt klimat. Många barer och restauranger runt hamnen och uppe i byn med livemusik som håller på till två på nätterna, det finns dykcenter och nära till en underbar strand.

Vi har lämnat in och lagat sprayhooden till en låg kostnad, efter några dagar började vi med projekt "nedgångsluckan" som behövde bättras, har irriterat oss länge. Jobbet tog fem dagar med nedmontering av ramarna, skruvar som fastnat och fick kapas med vinkelslip och borras ur, slipning och målning fem lager med epoxi och slutligen montering och tätning och inte minst städning och polering efteråt, nu är det gjort och det blev bra.

Träffat svenskarna Elisabeth och Håkan från båten Don Quijote som nu flugit hem några veckor för att hälsa på. Ett annat par Marita och Bernt från Växjö med båten Carpe Diem umgicks vi med och de har nu tagit ett break och åkt hem för att återvända och fortsätta seglingen till våren. Nu umgås vi en del med Sassi och Ben från Åland i L 38:an Colomba de ska vara här till slutet av november då de går till Kanarieöarna.

Tempen i havet är runt 20-22 grader och vi badar en del och ibland är det fina vågor då vi (Tommy) surfar med bodybrädan. En del ytterliggare underhåll på Brynhild har gjorts, ska göras, olje och filterbyten, polering och lite lagning av ytrost. Vädret är jättefint med sol och ljumma vindar och ibland roar vi oss på barerna i hamnen och uppe i den lilla byn. Det har varit tre dagar av regn på en månad och då har det varit riktiga skyfall, då blir det böcker och ibland en film. I förrgår åkte vi turisttåget som går runt staden och upp till fyren, jättefin utsikt och det finns gångstigar i klipporna ner till havet med många grottor, verkligen vackert. Vi ser många storkpar med stora rede i toppen på rivningshus och uttjänta skorstenar, som vanligt gör vi också långa promenader nästan varje dag.

 

 

2013-10-06.

Efter tråkigheterna hemma var vi tillbaka i båten den 29 sep. Vädret som mötte oss när vi landat i Lissabon var spöregn och hård blåst och vi undrade om sommaren redan var över, temperaturen var i alla fall runt 20 grader. Det dåliga vädret varade i 3-4 dagar och atlantens dyningar letade sig in i hamnen vilket gör att det rycker och sliter i tamparna och det gungade betänkligt, störd nattsömn. Vädret blev långsamt bättre och bättre och vi lade ut 4 oktober och gick till den lilla byn Sesimbra, en fin och härlig sjöresa med ganska höga vågor som var kvar efter ovädret.

Sesimbra är en fin liten fiskeby omgiven av höga berg, hamnen var full av måsar, har aldrig sett så många måsar i luften, vattnet och på kajerna, överallt. En illa lukt av deras träck kom över oss i omgångar.

Vi lämnade Sesimbra efter en natt och fortsatte till Sines, en lugn segling med lite vind och inte heller hög sjö, solen sken och temperaturen var runt 25 grader. Seglade tillsammans med en amerikansk katamaran som drog ifrån oss rejält.

Stannade i vackra Sines i 5 dygn och strosade runt i den gamla stadsdelen som är Vasco da Gama`s födelsestad.

Ett för oss nytt fenomen, härom kvällen hörde vi ett nytt ljud som verkade komma från Brynhilds innandöme, lät som porlande vatten, knastrande och ibland lätt knackande. Upptäckte till slut att det är fiskar som betar på den lilla påväxt vi har under vattenlinjen, Tommy dök ner för att göra rent loggivaren som fastnat samt att kontrollera offeranoderna, såg då alla fiskar som betade, har inte sett denna art tidigare. Förövrigt är skrovet helt rent med ytterst lite beväxtning, detta efter 1,5 år i vattnet. Våran utmärkta bottenfärg som vi haft bunkrat sedan 2002 är nu tyvärr slut.

I veckan seglar vi vidare till Algarvekusten.

 

 

2013-09-13

 

Lämnade Nazare med saknad då vi trivdes utmärkt i den lilla byn. Vår engelska granne kom två dagar i rad och gav oss fiskfile som han rensat från fisk han köpt direkt från båtarna, morgonen vi lade ut kom han och gav oss en flaska vin och sa att han kommer att sakna oss.

Gick till Peniche och det var oerhör varmt när vi kom fram och en man från civilguard tog emot oss och ville se alla papper. Blev på kvällen bjudna till ett engelst par, Gillian och Graham som vi umgicks en hel del med framöver visade det sig. Efter två dagar skulle vi gå men dimman var tjock, såg bara runt 20 meter så det blev en extra dag i Peniche. Senare kom en vänbåt från JRSK, Tacoma och det blev ett trevligt återseende.

Gick vidare till Cascais där vi lade oss för ankare utanför den charmiga byn, under seglingen dit prövade vi fiskelyckan men blev av med all lina, sänke och drag, måste varit en stor fisk. Det blev två dygn för ankare med mycket bad från båten och strosning i den lilla byn, man tar då gummibåten med lillsnurran och får förtöja bland fiskarnas småbåtar. En av nätterna blåste det upp och det blev gungigt och oväsen i båten, inte mycket sömn den natten.

En kort sträcka till den lyxiga och dyra marinan i Oeiras, pool finns och man får bröd levererat till båten varje morgon, ingår.

Tommys pappa dog den 6 sep och vi bestämde att ligga kvar till vi visste när begravningen är, fick ganska snabbt besked och vi hann inte vidare utan bokade flyg hem igen, biljetterna blev dyra med så kort varsel.

Förövrigt är vädret fortfarande kanon, har inte haft regn sedan dagarna före midsommar och vi har träffat JRSK båtarna Tacoma och Mahimahi och haft trevligt ihop.

Graham på den engelska båten har gjort iordning en "bläckfisk" för tonfisk så nu blir det fiska av när vi kommer tillbaka.

 

2013-08-26

Vädret har varit fantastiskt under lång tid och dagarna här i Nazare går åt till bad och vandringar längs de långa stränderna. De bevakade stränderna är stängda av och till p.g.a de höga vågorna, vi spelar en del strandtennis men det blir inte mycket surfat eftersom vågorna bryter för nära stranden, surfen blir för kort och man slår i botten.

Umgås och pratar en del med andra seglare, mest engelsmän men en och annan skandinav seglar förbi också. En rejäl smolk i bägaren är att Tommys pappa snabbt blivit sämre och vi behövde åka hem för att hinna säga hej. Hittade flyg från Lissabon till Göteborg via Bryssel. Tog buss från Nazare till Lissabon och från centrum flygbuss till flygplatsen. Övernattade på en bänk vid flygplatsen tillsammans med andra uteliggare och resenärer.

Stannade hemma i 2,5 vecka och Tommy var hos sina föräldrar nästan varje dag och lite hos barn och barnbarn också. Mona Lisa spenderade nästan hela tiden hos barn och barnbarnen i Hållta. Flög tillbaka den 24:e augusti och dagen innan lades Tommys far in på sjukhuset, kändes inget vidare att lämna över alla tråkigheter till brodern och mamma. Väl i Lissabon hade vi bokat ett billigt hotell eftersom sista bussen till Nazare hade gått innan vi kunde vara på station.

Jätteblåsigt de två första dagarna men förövrigt varmt och skönt. Några timmar efter vi kommit till båten ringde Tommys bror och berättade att läkaren sagt att far bara har några få dagar kvar, detta innebär att vi snart kommer att flyga hem igen för begravning, vi har därför inte bestämt vart vi skall tillbringa vintern, antingen seglar vi till Kanarieöarna eller till Lagos på Algarvekusten och övervintrar där, har fått pris för bryggplats i Lagos och de vill ha en tredjedel av priset för att garantera plats och pris, men vi bestämmer oss inte förrän allt är klart hemma och vi är tillbaka så vi kan fokusera på vår resa igen.

 

2013-07-27

Baiona var en riktigt trevlig stad där vi var ute och åt på
kvällarna och spanade in det rika folklivet, massor av folk i alla åldrar ute
på kvällarna. Det finns en gammal gigantisk fästning på en halvö i inloppet som
det är fint att vandra runt så som vanligt blev det en del pw.

Vi passade på att tvätta och bunkrade mycket diesel eftersom
det är billigare i Spanien än i Portugal. Marinan var sådär och dyr.

Den 15:e gick vi vidare mot Portugal till den lilla hamnen i
Viana do Castello, under hela dagen var det tät dimma och radarn var på hela
dagen. Vi fick en halvtaskig plats bredvid en båt från Brasilien med trevlig
besättning ombord.

Dagen efter gick vi vidare till Povoa de Varzim och
fortfarande tät dimma på havet, jättefin marina och billig avgift, här ligger
det många båtar, mest från GB och man ser att många drömmar har avbrutits.
Träffade en dansk båt som gjort två försök att segla över till Frankrike de
senaste veckorna men fått vända p.g.a hård motvind, de hade inte tid längre
utan lägger upp båten här och seglar hem den nästa sommar istället. På kvällen
anlände Ingela och Björn med hyrbil, de flög till Lissabon och ska vara med oss
i nästan två veckor. Gick ut sent på kvällen och kollade in staden, inte alls
samma drag som i Spanien, vi var nästan ensamma på barerna. Dagen efter åkte vi
till en stormarknad och bunkrade mat, fint med tillgång till bil när man ska
bunkra.

Vidare mot Porto till hamnen Lexios där vi fick en bra
plats, inte mycket dimma och ingen vind, såg en del delfinflockar men inga
besök vid båten.  Porto en jättefin stad
och underbara stränder med mysiga restauranger. Blir ganska sent varje kväll nu
när vi har besök och kvällarna är ju alldeles ljumma och man vill inte lägga
sig.

Nästa dag seglade vi till Averio där man går in i en flod
där vi lade oss på svaj utanför en liten by, solen kom fram och vi badade från
båten och grillade i sittbrunn under kvällen, satt länge ute och lyssnade på
festlarmet från byn och natten var alldeles stjärnklar med nästan fullmåne.
Dagen efter lämnade vi ankarplatsen sju på morgonen i ebb, en del ström och
vågor vid mynningen och man förstår att de stänger hamnen när swellen är högre,
redan vid 2 meter enligt piloten.

Kom fram till Figueira da Foz efter en lugn dag på havet,
blev jättevarmt vid angöringen och vi gick till den fina sranden och
bodysurfade i den höga surfen, i morgon SKALL vi köpa bodybrädor. Efter en god
nattsömn blev det lite fix med båten innan vi köpte brädor och gick till
stranden, en strandvakt kom fram och berättade att det var förbjudet med brädor
på stranden, antiklimax ! Dagen avslutades med middag i båten.

Nästa dag blev det strandliv med sill lunch i båten, Ingela
och Björn hade med sig efterlängtad matjesill hemifrån och det smakade utmärkt.
Vi trivdes jättebra i denna stad och kunde gott stannat längre.

Björn och Ingela mönstrade tillfälligt av och åkte
kollektivt tillbaka till Varzim för att hämta bilen och vi seglade vidare till
Nazare och vi hade en fin dag till havs med många närgångna delfinbesök (film
finns inlagd). Nazare en riktig pärla med mängder av mysiga barer, Björn och
Ingela kom fram på kvällen och vi tog en stänkare i den häftiga hamnbaren där
lokala fiskare sitter och dricker öl, blev senare en Pizza i restaurangen vid
båtklubben.

Dagen efter blev det handling på stormarknad med hjälp av
bilen och på eftermiddagen kunde vi inviga brädorna på stranden nära hamnen.
Idag väntar vi ytterligare besök hemifrån, det är vännen Jerry med sonen Fred som
leverans seglar en katamaran från Les Sables d Olonne till Malaga. Vi såg dem
angöra när vi låg på stranden och det var kul att träffas. Spenderade en timma
på den trevliga hamnkrogen och ägaren bjöd på whiskey och Jerry bjöd laget runt
på öl. På kvällen åt vi en avskedsmiddag tillsammans på en lokal restaurang och
hade trevligt, var tillbaka på båten runt 2 på natten. Här är det nästan samma
folkliv som i Spanien på nätterna, Nazare är en populär semesterort för
Portugiserna.

Dagen efter gick vi runt i staden en stund och Björn och
Ingela mönstrade av och flyger hem och Jerry och Fred seglade vidare, så nu är
vi ensamma igen efter en jättetrevlig samvaro tillsammans.

 

 

2013-07-12

Det blev c:a 2,5 vecka i A Coruna med en del nöjen, umgänge
med andra seglare och en del fixande med båten. Ett projekt var att bättra runt
några fönster,  borde tagit några timmar.
Det tog några timmar per dag i tre dagar p.g.a Tommy spillde ut en halv burk
epoxifärg över däck och en ruta, jättejobbigt att få bort,  en ruta sprack i samband med slipning och en
gängtapp gick sönder och fastnade i borrhålet. Blev tre extra promenader till
järnaffären och marinbutiken, det tar c:a 2 timmar t.o.r varje gång. 

Första veckan var det regn och ibland kyligt men sedan kom
sommaren på riktigt och tiden i A Coruna var på det hela kanonfin. Våra JRSK
vänner Klas och Annika på Saga af Göteborg anlände från Camaret, de har haft en
del motgångar minst sagt med Annikas brutna axel  som värst, måste vara i stillhet 4-6 veckor
och då är det omöjligt att vara ute på havet i en segelbåt som kränger och
rullar, man måste hela tiden vara beredd att hålla i sig, de fick därför hjälp
över Biscaya av en annan JRSK medlem, Thomas från Lira.

Den 2 juli gick vi vidare till Camarinas, en mulen och lugn
dag till havs med ovanligt små vågor och svag motvind, vi fick besök av
delfiner vid flera tillfällen, alltid lika härligt att se dessa till synes
glada och livsbejakande däggdjur. Man ser verkligen hur de roar sig i vårt
bogsvall och det ser nästan ut som de vill imponera på oss.  Camarinas är återigen en mysig liten by med
billig hamnavgift och vi stannade i fyra dagar och njöt av de vackra
omgivningarna.

Nästa etapp var runt Finisterre och väderutsikterna var 10-
12 m/s NE och 2-3 m swell från NW.  Det
blev en häftig segling med i början bra fart för halvvind (vinden in från
sidan) och vågorna växte snabbt till grova, de största 4-5 meter, vi loggade
ibland över 7 kn. Efter ett par timmar satte vi sydlig kurs och fick sjön och
vinden mer akterifrån, vågorna växte ytterligare och rorsman fick jobba mer i
länsen, var nära att broacha när en stor våg bröt, betyder att båten lägger sig
okontrollerat på sidan och har man otur kan det bli skador på riggen. När vi
rundat Finisterre dog vinden och vågorna ut som i ett trollslag. Efter ett par
timmar till var havet nästan spegelblankt 
förutom en lång knappt märkbar dyning, otroligt. Hade även nu
delfinbesök och vi såg också mängder av orange/ röda simmande krabbor i storlek
som svensk strandkrabba, de simmade från 1 dm djup och neråt siktdjupet på
några meter, vi har inte hört talas om dessa innan. Det blev 32 grader varmt
och svettningen kom igång på allvar när vi angjorde Ria Muros.  Dyr hamnavgift men en helt underbar by med
festande, glada människor som trängdes på de många barerna. Hamnkaptenen
jättetrevlig som vanligt och när vi gjort pappersformaliteterna tog vi ett
svalkande bad från båten, skönt ! Var ute och kollade stan på kvällen och kröp
till kojs först vid ett- tiden på natten som var ljummen och magisk.

Nästa dag blev en kort etapp till en ganska skyddad vik där
vi lade oss för ankar och spenderade eftermiddagen och kvällen med bad och avkoppling
i sittbrunnen,  solen stekte och
kvicksilvret kröp upp till 33 grader. Under natten blev det ganska lite sömn,
det blåste upp en del men det som störde mest var en fiskebåt som bestämde att
lägga tinor alldeles i närheten i en båge nästan runt Brynhild. Vi undrade om
de såg oss i det kompakta mörkret, vi har naturligtvis ankarlanterna tänd.

Vi gick vidare tidigt nästa morgon till nästa ria som heter
Ria de Aurosa och till byn Santa Uxia, återigen en stekande varm dag. Santa
Uxia var inget speciellt och vi drog nästa dag till Ria Pontevedra och hade
tänkt hamnplats i Porto Novo men fick inget svar på VHF:en och vi såg inga
gästplatser så vi valde den större hamnen Sanxenxo i närheten, en riktig
semesterort med fina stränder och massor av barer och disco runt hamnen som dunkar
på till sju på morgonen då det blir tyst. Även denna by är jättemysig  och vacker. 
Första natten blev hemsk p.g.a alla myggbett, det är vindstilla och
varmt så vi sover med alla luckor öppna. Våra kroppar är nu täckta av myggbett
och Mona Lisa har fått ett på ögonlocket som blivit svullet och igenmurat.

  Vi lade ut runt lunchtid men vände efter en
halvtimma eftersom det var mycket tät dimma. Vi skulle gå till Ria Vigo där
fartygstrafiken är omfattande till de stora kommersiella hamnarna inne i rian,
det är också många fiskebåtar utan AIS utefter hela kustlinjen.

Nästa natt blev ännu värre, vi trodde vi skulle slippa alla
mygg genom att stänga alla luckor och det blev otroligt svettigt i båten och
myggen verkade redan finnas på insidan, fy vad det kliar och fy vad vi ser ut,
det blev nästan ingen sömn. Idag är det lika tät dimma men vi funderar på att
gå ut till närmaste vik och lägga oss för ankar kommande natt för att spara
pengar, hamnen vi ligger i är nämligen dyr.

Lade oss i en vik för ankar och badade från båten, under
kvällen grillade vi i båten och satt och njöt helt för oss själva . Natten blev
ok med bara några enstaka myggjakter.

Vaknade tidigt och drog upp ankaret och gick till Baiona,
ganska mycket dimma på morgonen men vi trodde den skulle lätta fram på dagen,
det gjorde den inte utan blev snarare värre, skönt med radar och ais. Nu skall
vi ut och kolla stan efter att ha handtvättat en timma efter vi kom i hamn.

 

2013-06-30

Nu har det gått 15 dagar sedan vi kom till A Coruna. De första dagarna var regniga, kalla och blåsiga, men senaste veckan har det varit jättefint sommarväder på land, dock har det blåst mellan kuling och t.o.m stormvindar varje dag och det är höga swell runt capen. Vi är en koloni bestående av scandinaver, amerikanare, tyskar, holländare, engelsmän, belgare och fransmän förstås som ligger och väntar på bättre vindar.

Under tiden har vi firat midsommar tillsammans med andra scandinaver, gjort långa och många vandringar i det natursköna området "Hercules Port", en hel del underhåll på båten som resulterat i flera ofrivilliga besök till järnaffären för att ersätta trasiga verktyg, en promenad som tar c:a 2 timmar per gång. Vi har sett och deltagit i en enorm fiesta där 100 tals eldar och fyrverkerier tändes och avfyrades utefter en lång strand. En spanjor berättade att det var uppåt 100 000 människor som deltog i festligheterna som varade hela natten, alla åldrar deltog, från 0 till 100 år. Umgåtts en del med andra seglare både på dagtid och under kvällar, tiden bara rinner iväg och nu ser det ut som vi går vidare på tisdag.

 

 

2013-06-17

Stoppet i Ria De Viveiro blev hela tre veckor, drygt första veckan var
enligt plan då vi verkligen trivdes i byn med den fantastiska gamla staden och
tre strövområden att välja på, upp på höga berget, upp utefter floden och
utefter den långa stranden. Går man i snabb takt tog alla alternativ 2-
2,5 timma att gå. Vädret har varierat med mycket blåst och en del regn blandat
med högsommardagar. Har umgåtts en del med andra seglare då man bjuder in
varandra i båtarna och dricker vin med tilltugg. En tysk stålbåt med ett par på
väg jorden runt som haft stora bekymmer första året med dåligt väder som
orsakat stora skador på båten, ett svenskt par från Malmö på väg hem som också
fått omfattande skador på rigg och kapell samt förlust av jollen i samband med
hårt väder och ett norskt par som varit på väg från Maderia till Bayona
med hamnade i södra Portugal p.g.a dåligt väder, de är också på väg hem efter
några år på Kanarieöarna och tänker nu runda Biscayabukten och vidare norrrut.

Hamnpersonalen är osannolikt trevliga och serviceminded här i Spanien, man
ropar på radion när man är på väg in och får en brygga anvisad och väl där står
det en till två personer och tar emot och hjälper till med förtöjning. Det är
lås till alla bryggor och el och vatten på bryggorna som ingår i det ofta
ganska låga priset, man ligger också alltid vid rejäla spångar, om man jämför
med hemma är Sverige rena stenåldern med höga priser i hamnarna och dålig
service i hamnarna.

En kväll gick vi ut efter 22:00 på kvällen för att ta en öl, blev sittande
en bra stund på ett tapasställe och blev serverade olika tapas var femte minut
utan extra kostnad och då är ölen ändå billig. På vägen hem hörde vi musik från
ett annat ställe och bestämde oss för att kolla, blev kvar halva natten och ett
par tjejer frågade oss var vi kom ifrån, en amerikanska och en från byn och de
pratade engelska, båda var lärare och amerikanskan var där i ett projekt
och assisterade under engelskalektioner. De tog med oss på olika barer och
ställen i den lilla byn och vi var hemma i båten kl 6 på morgonen, men trevligt
var det. Lördagen 15:e juni lade vi ut i gryningen och gick mot A Coruna, i
början var det regn och mulet men senare sprack det upp och det blev soligt och
varmt resten av dagen. Hade en lång dyning som bromsade farten och dessutom en
svag motvind. Fick strömmen med oss efter halva dagen och vi gjorde hyfsad fart
mot mål. När vi rundade sista capet blev vågorna höga och från alla håll, som
en kokande gryta, de största var c:a 4 meter höga men efter capet fick vi dem
snett akterifrån och det blev bekvämare. Kom fram ett par timmar innan mörkret
och fick en ljuvlig kväll i sittbrunnen, bra avslutning efter en skön dag till
havs.

Här i A Coruna är det som att checka in på en semesteranläggning, det finns
nästan allt som hör till med restauranger och små butiker och man får ett
nyckelkort så det är bara vi båtgäster som har tillgång till anläggningen. Här
är det också väldigt nära till staden som även här består av en gammal del,
mysigt.

Alla talar om vädret som varit kass i år, bredvid ligger ett par från New
York som det har tagit två månader att ta sig från södra Portugal och hit, ett
svenskt par gick från Azorerna med kurs mot Sillyöarna i England men hamnade i
Lissabon eftersom vindarna var hårda mitt emot helt emot de prognoser de fått.
I morses kom det in en belgisk båt som gått över Biscaya, de var tagna efter de
tuffa förhållanden de haft sista dygnet. Nu är det blåst och regn med höga
swell men det ser ut att bli ok på torsdag då vi hoppas komma vidare.

 

 

 

 

2013-05-27 Viveiro.

Den 20:e maj lämnade vi Gijon och gick vidare till Luarca, ganska gungigt i början men det blev lugnare när vinden fyllde stor och kutterseglet, soligt men kyligt på sjön men när vi seglade innanför vågbrytaren i Luarca blev det riktigt varmt, över 24 grader. Förtöjningen var kämpig, först en akterlina till järnbojen, noga att hålla undan så vi inte repar skrovet, vinden blåste utifrån och vi låg tvärs över farleden och fiskebåtarna är lättretade. Vi måste ha en lina i land på 50 meter. Packade upp ankarlinan, sjösatte jollen och rodde in med linan till en järnstege och gjorde fast, tillbaka och rätade upp fören med hjälp av ankarlinan, det var lågvatten så vi måste klättra upp 4-5 meter med förlinan för att slippa attt fridyka 4 meter för att lossa den. ( om det är lågvatten när vi sticker) Vi gick en sväng i den lilla byn som var alldeles ljuvlig, satt länge och njöt i sittbrunnen under kvällen.

Klockan ringde 7 dagen efter och vi hade inte sovit mycket, det gungade rejält innanför vågbrytaren under natten, höga swell och tidvatten som väller in i hamnen. Samma bestyr för att göra loss som när vi kom fast tvärtom, tog nästan en timma. Lugn dag till sjöss till nästa hamn som var Rio De Ribadeo. Ropade upp hamnen på radion och blev anvisade plats där en marineo tog emot och förtöjde båten åt oss, otrolig service även om man kollar allt efteråt och justerar en del när han inte ser. Jättefin marina med bra duschar och toaletter. Stannade några dagar extra eftersom staden är så mysig. Pratade med ett engelsk par som är på väg hem efter 10 år i medelhavet, de hade haft det kämpigt med höga vågor senaste veckorna och ska gå runt hela Biscaya. Vi gick långa promenader i naturen vid foten av de höga bergen som omger hela denna kust, väldigt vackert både från havet och i land.

Lördag den 25:e lämnade vi Ribadeo tidigt på morgonen och Brynhild spolades ut i havet av den kraftiga ebben i floden där marinan låg. Utgående strömmen mötte höga swell från havet och vågorna blev branta och jobbiga under en halvtimma, det var tom svårt att styra ett tag. Resan till nästa hamn blev väldig guppig och obekväm med hög krabb sjö från sidan, vid inseglingen till Viveiro såg vi en ensam delfin alldeles vid hamninloppet. Ropade upp på radion och blev mottagna av två marineros, de är fantastiskt trevliga och man känner sig verkligen välkommen, här är hamnavgiften billig också !

Hörde ett mayday på radion och ett nödmeddelande på spanska, efter en halvtimma såg vi en helikopter och några lokala fiskebåtar gick ut i hög fart, förmodligen maskinhaveri i den höga sjön , då är det bråttom att få hjälp innan båten driver in och krossas av klippväggarna.

Bjöd in ett hollänskt par på vin under kvällen, de hade gått runt hela Biscaya och inte haft nattsegling ännu ?!. Vi hade mycket att prata om så kvällen blev sen. Vi blir här i Viveiro kanske en vecka, prognosen visar hårda vindar emot de närmaste dagarna, men det är helt ok eftersom vi trivs utmärkt här, finns jättefina vandringsstigar i bergen. Vattentemperaturen är bara 15 grader så vi längtar efter bad och surf, men det kommer.

 

 

2013-05-17 Gijon.

Marinan i Santander var jättefin men det var långt till staden och affärer, det var smidigt att ta bussen till city. Det låg ett köpcentrum 45 min promenad runt flygplatsen , första gången vi gick dit kom vi fel så det tog 1,5 timma i ösregn och vi kom fram genomvåta. Men det var fina omgivningar med blandat villaområde och landsbygd, kor, getter, får och åsnor. Stort köpcentrum med jättesortiment på mat som är billigt och bra.

Det var inte många gästbåtar i hamnen, en engelsk, en tysk och en fransk. Efter ett par dagar kom det in en svensk Vasa 42:a, det är den första svenska båt vi träffat sedan i slutet av augusti förra året. Båten var från Stockholm med Dag som skeppare, pensionär som är på väg till medelhavet och som haft båten på land under vintern i Lorient Frankrike. Dag seglar i etapper och byter besättning c:a var 14:e dag, bekanta som seglar med under delsträckor. Hade besättningsbyte i Santander som passar utmärkt då flygplatsen ligger på gångavstånd från marinan.

Den 12 maj var det dags att segla vidare till Gijon, en sträcka på 92 M som tog oss 20 timmar. Hade seglingsvind de första timmarna med swell från NW på 3 meter i medel. Vinden avtog och vi fick starta motorn, det blev en obekväm natt med motorgång i den höga dyningen, vi hade båda känning av sjösjuka. Under småtimmarna blev det drypande fuktigt och bara 11 grader. Som vanligt ganska många fiskebåtar och nät att hålla undan för när vi närmade oss Gijon. Jättevacker insegling med höga berg som omgärdar staden. Förtöjde klockan 08:00 på morgonen bredvid engelsmannen vi sett i Santander, här ska man först lägga in till vid en incheckningsbrygga för att få plats och nyckelkort till bryggan, vi hade missat detta men engelsmannen var på väg att gå så vi övertog hans nyckelkort så vi kunde komma ut och checka in. Hamnavgiften är dyr men Gijon är en fantastisk mysig stad. När alla bestyr var gjorda somnade vi och blev väckta av tullen två timmar senare, de nöjde sig med att titta på kopian vi fått av kollegerna i Santander. Vi strövade runt i staden och lade oss tidigt på kvällen och sov 13 timmar i sträck!

Väderutsikterna är dåliga närmaste veckan, dagen vi kom vräkte vågorna över vågbrytaren som är 5-6 meter hög i högvatten ner på flanörer och båtar som ligger närmast, det är också gungigt och ryckigt i båten fast vi ligger fint förtöjda, swell och tidvatten som letar sig in i hamnen när de kommer från N eller NW.

Wifin i Gijon är kass och dyr så vi har köpt mobilt bredband med kontantkort. Staden vimlar av vinoier, cervecaior och ciderior och beställer man en öl eller ett glas vin ställer de fram jättegoda tapas som ingår i det låga priset.

Nu har vi fått en fransk båt som granne med en vuxen och ett gäng värstingungdomar (tror vi) som är högljudda, stökiga och klåfingriga. Vädret just nu är lågtrycksbetonat med regn och ibland bara 12- 13 grader, igår morse var det 8 grader, vet att det är sommarvärme hemma, det var ju vi som skulle ha fint väder ! Men detta är mycket ovanligt enligt byborna. I hamnen ligger det tre franska båtar, en dansk och en norsk, ikväll ska vi ta en öl på stan med norrmännen och fira deras 17:e maj. De är på väg hem efter att varit ute ett år och övervintrat och vänt strax norr om Gibraltar, ska bli trevligt att byta erfarenheter, vi berättar om Frankrike och engelska kanalen och de om Spanien och Portugal.

 

 

2013-05-08

Lämnade hamnen i La Rochelle kl 13:00 då vi blev utsläppta
ur bassängen, motorseglade de första 3 timmarna innan vi kunde sätta kurs
direkt mot Santander i Spanien. Fick bra segelvind, halvind med en fart på
drygt fem kn. Ganska höga swell från nw. På kvällen fick vi besök av en flock
delfiner som lekte i kölvattnet c:a en halv timma, helt fantastiskt. Senare kom
det en liten fågel som blev väldigt närgången och ville sätta sig på Tommy. Var
förmodligen helt slut och behövde vila och gjorde så till slut, den försökte
flera gånger flyga in i båten men vi hindrade den att komma in, till slut satt
den utanför fönstret och tittade in på Mona Lisa när hon sov med bedjande ögon
som den ville komma in. Morgonen efter låg den död nedanför fönstret, hade vi bjudit
in den på vila, dryck och mat hade den kanske överlevt, detta är något vi måste
leva med.  Det var ganska hög dyning
under natten med slör och då blir det ju gungigt, fick därför lite känning av
sjösjuka i samband med matlagning. Första natten var stämningsfull med en
alldeles otroligt stjärnhimmel, satt  på
passen och beundrade stjärnor, satelliter, flygplanslanternor och en fantastisk
mareld i kölvattnet. Såg några få blinkljus på avstånd som betyder fiskebåtar
med trål, annars alldeles ensamma. Under första natten avtog vinden mer och mer
och vi loggade bara 2 kn på morgonen och motorn startades. Dagen blev solig och
varm, under förmiddagen såg vi en stor död fisk flyta på ytan och efter simmade
en haj som nafsade på den alldeles intill båten. Under natten sov vi kanske
bara någon timma var. Under middagen fick vi se en flock valar (förmodligen
pilotvalar) och besök av delfiner 2 gånger senare, detta är verkligen en
upplevelse. Mona Lisa såg en rygg på en större val och ropade på Tommy som satt
på toa och hann inte upp i tid, valen visade sig inte mer. Fick besök än en
gång av en småfågel som vilade sig helt intill Mona Lisa som sov i sittbrunnen,
helt orädd. Efter en halvtimma flög den vidare pigg och alert, kändes riktigt
bra att den fick vila hos oss utan att dö.

Fick in en prognos från Spanien på väderfaxen som visade
thunderstorms och ett riktigt grisväder i vårt område, vi blev oroliga och
förberedde oss på det värsta. Gjorde iordning matportioner och värmde vatten på
termosar i väntan på ovädret.  Efter fyra
timmar fick vi metero France på väderfaxen som visade samma som tidigare, d.v.s
fint väder, konstigt, men vi blev lugna och det visade sig stämma.  När vi närmade oss spanska kusten blev det
tät fartygstrafik och vi hade lite strul med några lastfartyg mitt i natten.
Fick besök av delfiner mitt i natten som kom som självlysande torpeder i
marelden, otrolig upplevelse att se detta. Vi sov minst 2 timmar var under
natten trots den täta trafiken och när vi närmade oss kusten var vi nästan
utvilade ? Kom in i ett stim av upplysta
fiskenät som är svåra att skilja från alla
stadsljus från land, hamnade mitt i ett område med nät och seglade förbi under
spänning.  Inseglingen till Santander var
fantastiskt vacker och hamnen ligger 5 nm upp i en flod. Fick en bra plats i
marinan och när vi skulle checka in satt det en stor råtta på gräsmattan
utanför.

Marinan ligger alldeles nära flygplatsen så det bullrar
mycket vid start och landningar, gott att lyssna på tycker vi. Efter att sovit
ut i 12 timmar tog vi lokalbussen in till stan och handlade och unnade oss en
lunch, man har ju bara semester en gång om året ! Sedan har det varit under-
håll av båten som vanligt. Tommy tog gummibåten till sjömacken och fyllde upp
100 liter diesel i dunkar, billigare i Spanien, samtidigt som Mona Lisa
tvättade upp lite kläder för hand.  Snart
åker vi vidare, i denna hamn är wifin kass så vi har svårt att kolla mail och FB.

 

2013-05-01 La Rochelle

Nu har det gått en månad till. Vädret varierar verkligen med högsommarvärme och ibland svinkallt med regn. Sjövädret är inget vidare, ibland är det bra förhållande något dygn för att sedan bli dåligt några dygn. Stört omöjligt att få en prognos med bra sjöväder tre dygn i rad. Just nu ser det ut som det blir bra från fredag till måndag förutom en del åskbyar, kanske går vi mot Spanien på fredag om prognosen håller,  beräknas ta c:a två dygn.

Här är massor av båtar och fransmännen har så smått börjat vårrusta, de bottenmålar och sjösätter igen, de är inte så noga med vaxning och polering. Seglingssäsongen börjar sakta men säkert starta upp.

Vi har ätit på restaurang och gjort några barrundor och vi går riktigt långt nästan varje dag, underhåll och fix på båten pågår mer eller mindre varje vecka. Det har varit småbåtsmässa, studentspex och veteranbilracing med klassiska bilar typ Le Mans mest från 60- talet, detta var ett jättearrangemang med TV och före detta F1 stjärnor, själva målgången var i La Rochelle och racet varade i 5 dagar med många fartsträckor på bana och vägnätet och starten var mitt i Paris.

 

2013-03-28 La Rochelle

Fick till slut lyft båten och lagat propelleraxeln efter mycket tjat och bollande mellan travel-lift ägaren och verkstaden. Vädret har varierat mellan svinkallt runt 0 grader en del nätter och riktiga sommardagar mellan 18- 20 grader med strålande sol. Vattentemperaturen är 8- 10 grader så havet kyler fortfarande, det är också ofta väldigt blåsigt. Det är alltid stor aktivitet på vår brygga där nya Benetaubåtar och stora Lagoonkatamaraner görs leveransklara efter sjösättning. Själva har vi också gjort en massa småfix på båten och som vanligt fotvandrat flera timmar om dagen i den vackra omgivningen.

Vi har träffat och umgåtts en del med ett par från Australien och mannens kusin som skall segla med ett par månader. Dom har köpt en ny 45 fot katamaran som de skall segla hem till Freemantle, men först skall de segla i Europa och nordafrika i två år. De har sålt ett stort entreprenad företag och ska segla så länge de tycker det är roligt. De är enormt trevliga att umgås med och vi har haft några festliga kvällar med mycket prat och skratt. En kväll gjorde vi en bar runda och åkte watertaxi mellan stadsdelarna.

En morgon hörde vi sirener och såg sjöräddningsbåtar lämna hamnen i full fart, ambulanser körde ut mot havet och en båt med dykare gick ut. Efter en timma bogserades en walkaoroundbåt c:a sex meter in upp och ner på, det var en båt från båtskolan (körskola) som slagit runt av en brytande våg, det är nästan alltid hög sjö som väller in i Biscayabukten och de blir farliga om de bryter. Vet inte hur det gick för personerna ombord, men som sagt, 8- 10 grader i vattnet så är det ganska bråttom att komma upp även om flytvästen är på.

Ibland måste vi tvätta kläder och då finns det en offentlig tvättstuga med myntautomat. Vi hade inte tvättat på länge och hade massor av tvätt som fyllde en 16 kg maskin, när vi sedan skulle torktumla stannade tumlaren och det fanns ingen att ringa. Hängde upp allt runt båten och det tog två dygn att få torrt, tog in allt på natten och hängde upp igen på morgonen. En morgon frös tvätten till is och då är det ju dålig tork.

Nu är även deklarationen avklarad, vad bra att internet finns.

Tisdagen den 26 mars var det dags att lämna Les Sables D Olonne för att segla ner till La Rochelle, en sträcka på 36 M. Väderprognosen var ost 7-8 m/s vridande till NO och avtagande. Prognosen stämde och vi fick en fin bidevindsegling ända fram. Mot slutet kom solen fram och det blev varmt, sex grader när vi startade och 15 när vi kom fram. Ropade upp hamnen på radion och fick besked att vänta två timmar till kaptenen kom för att anvisa plats, hade tur och fick plats mitt i centrum av den gamla staden. Man slussas in eftersom det inte finns vatten kvar vid lågvatten. En av våra nya grannar är fransman som bor i sin båt och pratar engelska ! Staden är otroligt vacker med byggnader från 1000- talet och massor med mysiga barer och butiker. I morse när Tommy köpte bröd innan frukosten såg han en riktigt stor och fet råtta som simmade helt nära båten, usch det gäller att stänga alla luckor när vi inte är ombord. Idag är det skärtorsdag och den australiska båten kommer troligen i morgon och kanske firar vi påsk ihop, har pratat om att grilla om vädret tillåter.

GLAD PÅSK !

 

 

 

 

2013-03-03

Sista veckorna hemma var det mycket umgänge med familj och vänner och vi lämnade Säve med Ryan air en iskall morgon. Mellanlandade i London och satt ute och njöt av en varm vårsol några timmar innan flyget till La Rochelle.

Kom fram till La Rochelle sent på eftermiddagen och vädret var fantastiskt, äntligen vårvarmt. Taxin som vi bokat på internet var på plats och tog oss de 12 milen till båten. Taxin kostade ungefär lika mycket som flyget från Göteborg till Frankrike via London för båda ! Och då var inte taxin speciellt dyr, tur att Ryan Air finns. Spännande att låsa upp och kolla båten att allt var ok, lite instängd lukt och vi fick slänga brödkorgen och en hatt båda gjorda av halm som blivit mögliga annars allt som det skulle. Dagen efter vaknade vi till strålande sol och ljumma vindar fast natten var svinkall även i båten. Under dagen packade vi upp och vädrade kläder, njöt av det fina vädret och satt länge i sittbrunnen på kvällen under en stjärnklar himmel.

Efter det har det varit isande kallt med temperatur från -1 till +9, ibland när solen är uppe blir det riktigt gott i lä men annars är det alldeles för kallt. De första dagarna gjorde vi en del jobb på båten och monterade tillbaka allt dyrt på däck, Tommy kunde inte gå så långt i början p.g.a en rejäl sträckning i vaden i samband med tennis kvällen innan vi åkte men det blev snabbt bättre och promenaderna blir längre och längre. Som nämns tidigare skall båten upp på land för att byta tätningen till propelleraxeln innan vi kan segla vidare. Gubben som äger traversen är inte tillbaka förrän tisdag nästa vecka så vi har inte fått besked ännu när båten ska upp, konstigt tycker vi eftersom kranen är igång varje dag. I torsdags denna vecka fick vi vårt första besök, vår vän Peter bilade ner och stannade i två dygn, det var jättetrevligt och vi tog bl.a en biltur på landsbygden och åkte igenom små mysiga byar, blev även en restaurangkväll tillsammans. Väderprognoserna lovar varmt väder närmaste veckan med temperaturer upp mot 16 grader och lite regn och mycket vind, alltså gott vårväder att se fram emot !

 

2013-02-04

Biljetterna tillbaka är bokade, nu möter vi våren i Frankrike och seglar vidare söderut. I morgon blir det båtmässa i Göteborg med hotell, kanske hittar vi någon ny måstepryl till båten. Annars har det varit mycket umgänge med barn och barnbarn senaste veckorna. Bloggen/ gästboken har slutat fungera, försöker få ordning på det innan vi sticker annars är det endast fliken "resebrev" som blir uppdaterad framöver. Film, foto och position fungerar som vanligt.

 

2013-01-07

Hade en riktigt härlig tur till Kärringön under nyår med riktigt bra segling, underbart sällskap och bara lite regn. Denna vecka blir det besök hos barn och barnbarn några dagar, bankbesök och tandläkare. Hoppas också få ordning på vår wifiantenn/ förstärkare under veckan. Har inte fungerat någon gång sedan vi köpte den förra våren, leverantören visar ett svalt intresse av att hjälpa oss. Sedan är det dags att beställa returbiljetter till  båten. Ganska häftigt, vi kan se båten i direktsändning via hamnens webbkamera dygnet runt.

 

2012-12-22

Har varit hemma två veckor och träffat vänner och familj, passat barnbarn, beställt reservdelar till båten, gått igenom massor av post (trodde vi hade koll på detta) Har fått inbjudan att segla med våra goda vänner Peter och Anette till Kärringön och fira nyår, skall verkligen bli kul. Tiden går fort när man har roligt och snart är vi tillbaka på Brynhild och ser fram emot värme och medvind.

2012-12-02

Flyger hem om några dagar och hälsar på. Senaste veckorna har vi ägnat oss åt underhåll av båten, monterat ner allt dyrt på utsidan, simmat ner och kollat offerannoder,  städat och polerat. Har kollat propelleraxeltätningen som vi skrivit om innan där läckan blivit värre, båten måste tyvärr upp på land för byte av delar, har bokat tid för torrsättning i början av nästa år och beställt delar som ligger hemma och väntar, detta för att undvika lång väntan här nere. Vädret varierar verkligen, mest är det fint med temperaturer på 15- 16 grader på dagarna, har också haft två frostnätter. Tar varje dag långa promenader på 2-3 timmar utefter den fantastiska stranden som fortfarande är full av surfare. Vind, kite, body och vågsurfare håller på hela dagarna i de häftiga vågorna, vattnet är just nu bara 12-13 grader så vi är inte i vattnet. Idag är det 1:a advent och vi ska fira det med Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv (cocktailkorv får duga) och en egenhändigt gjord gris av mandelmassa.

I förrgår kom en av deltagarna i Vendee Globe Race som brutit tillbaka hit under jubel och applåder. Det var 20 båtar från start och nu efter 3 veckor har 7 brutit. Ett mastbrott, 2 kollisioner med fiskefartyg och lös drivande järnboj, en pga trasig autopilot trots att alla har 2 st ombord. De andra oklart, reglerna säger att de inte får ta emot assistans utifrån och inte från land, så när något går sönder är det kört om de inte kan reparera själva. Dessa ensamseglare är verkligen hjältar i Frankrike och veckorna innan start är det enormt pådrag. Vi ser att de nu monterar ner mässhallar stora som halva svenska mässan i Göteborg och de har byggt en stor lokal mitt i staden där man kan gå in och följa racet på storbildskärm med intervjuer och bilder. Kanske är vi kvar när de första går i mål, säkert en häftig upplevelse.

 

2012-11-18

Har fått bra pris på hamnplats här i Les Sables d´Olonne i 2 månader, så nu är det full fart på underhåll av båten och en del reparationer. Har bokat biljetter hem i mitten av december och hälsar på några veckor, ska bli underbart att träffa nära och kära igen.

 

 

2012-11-11

Seglat till Les Sables d ólonne med 4 meters swell från SW och strålande sol från molnfri himmel. Första dagen som de öppnat hamnen sedan starten igår för Vendee globe race. Underbar vindstilla kväll med 4 grader i luften och alldeles stjärnklart, om några dagar ska det bli 18 grader varmt, så vädret skiftar verkligen här i Biscaya. Kanske går vi vidare till La Rochelle på tisdag.

 

2012-11-09

Haft tre dagar med uppehållsväder och ganska mycket sol. Ägnat dagarna till underhåll, slipat och målat, monterat av vindrodret och relingslisterna och målat och tätat skruvhålen. Vi är den enda utländska båt men vi pratar en del med franska seglare som kan engelska. Träffat ett franskt par med en splitterny Ovni 445 som bjudit in oss ikväll, de har sålt hus och bor permanent i båten, de skall segla i Sverige och Norge nästa år och vill ha tips om de nordiska farvattnen. De längtar till kylan ?! Vi har också en kvinnlig granne som bor i en aluminiumbåt tillsammans med sin hund, hon väntar på en ny motor och ska sedan vidare i de franska farvattnen. I hamnbassängen innanför bor det en tjej i en ganska stor stålketch som försörjer sig på att rensa och laga fiskarnas garn, hon står dagarna i ända och jobbar energiskt utan rast, antar att hon måste passa på när hon får jobb. Det är ruter i fransyskorna. I morgon går starten av seglingstävlingen Vendee Globe (ensamkappsegling runt jorden) och sen är hamnen i Le Sable Dólonne öppen. Så är vädret ok går vi nog dit under nästa vecka.

 

2012-11-01

Fortfarande kvar i Port Joinville, vi fördriver dagarna med underhåll av båten och långa promenader. I förrgår hyrde vi cyklar och cyklade runt ön, helt fantastisk fin ö med smala stigar/ vägar att cykla på. Jättefin natur och pittoreska små byar, finns också en del historiska borgar och försvarsanläggningar att titta på. Vädret var också helt strålande med sol och molnfritt, runt 19 grader, en helt ok sommardag. På förra ön träffade vi ett engelskt par i 35- 40 årsåldern med en HR 42 med ungefär samma planer som oss, de hade haft en del strul med brustna vant och dåligt väder, väntade nu på en packning till varmvattensberedaren ?!. De var lite missmodiga pga det dåliga vädret men har ändå för avsikt att gå över Biscaya i år och hade tagit beslutet att hyra en seglingsinstruktör från England som kommer med flyg till La Rochelle, men vädret måste naturligtvis bli bättre. Kostnad för detta är c:a 30 000 SEK plus flygbiljetter. En av det mest roliga med resan är de olika besättningar man möter där alla har olika förutsättningar och drömmar. Vi trivs jättebra här och ön heter Ile dÝeu och hamnstaden alltså Port Joinville. Vi ligger förmodligen kvar här till tidigast den 11 november då hamnen i La Sables öppnar igen då starten av Vendee Globe Race har gått.  Nu skall vi ut och lägga på extra förtöjningar eftersom väderprognosen visar 10 beaufort (full storm) i kväll och inatt.

 

2012-10-22

Seglat till Port Joinville, liten fin ö. Hög dyning och lite vind. Planen är att gå vidare till Lesables i dag men fick reda på att hamnen är stängd till den 10 november p.g.a  starten på Vende Globe Race . Ensamsegling jorden runt, det är massor med aktiviteter och jippon runt detta. Kanske stannar vi här till starten gått eller direkt till La Rochelle framöver. Vi har en irriterande läcka vid propelleraxeln som snart måste åtgärdas. Vädret är bättre och temperaturen går inte under 15 grader ens på natten och runt 18-20 grader på dagarna.

 

2012-10-17

Ligger på en pytteliten ö som heter Noirmouter, legat här mer än en vecka med kuling upp till storm varje dag. Dagarna är blandat regn och sol, när solen är framme är det shorts och t-shirt som gäller trots blåsten. Går jättelånga promenader varje dag utefter stranden och vi har 16 km t.o.r till närmsta affär att gå.Vädret är för dåligt att gå över till spanien och vi har bestämt att vi övervintrar i trakterna av La Rochelle. Vår plan var att flyga hem och hälsa på under hösten, vi flyger hem i slutet av november- början december och blir hemma några veckor istället. Delar av besättningen har tröttnat på det ständigt dåliga vädret och ibland dyker tanken upp att segla hem redan nästa sommar. Men troligen fortsätter vi enligt plan. Vi har nästan ingen tillgång till wifi just nu varför vi inte kunnat svara på mail eller facebook på ett tag, blir säkert ordning på det nästa vecka.

 

2012-10-05

Från Port Louis till Port Haloguen som också är en jättefin hamn/ by. Har legat här i snart en vecka och det har blåst enormt hela veckan, det har blivit höst men dagarna är fortfarande varma med runt 20 grader utom då det regnar. Det blir också kortare dagar så det blir mycket segling i mörker, inga större problem om man bara håller ut från kusten ordentligt p.g.a alla fiskenät.

En ganska fin segling till Pornichet där vi blev liggande ett tag. Hade två nätter i rad orkanvindar och det blev obekvämt ombord fast vi ligger tryggt förtöjda, omöjligt att sova. Tullen var ombord och kollade att våra papper var i ordning och varnade oss för Biscaya den här årstiden. Just inne i en period med spöregn och blåsigt. Går ändå långa promenader dagligen i regnet

 

 

2012-09-18

Vidare till Camaret via Channel du four som är beryktad för farliga tidvattensströmmar och vågor, vi hade läst tabellerna perfekt och märkte nästan ingenting. Låg i Camaret några dagar och hade trevligt med ett engelskt par och ett norskt par, Marius och Kristin, som gick vidare in i Biscaya ett par dagar före oss. Camaret jättemysig by med fina vandringsleder och stränder, ser nästan ut som Skottland med sina hedar och gamla fästningar. Fick bra väder och rundade Raz du sein som man endast ska gå igenom i slack för att slippa overfalls. Själva passagen gick bra men det var kraftig dyning från väst och tidvis var de skrämmande höga- angjorde den lyxiga orten Benodet som ligger en bit upp i en flod med massor av ström. Lyckades få in båten mot en spång i strömmen, floden var överbelastad med fritidsbåtar och helgfirande fransmän, som Marstrand gånger 10. Ingen trevlig hamn, dyr och sliten. Kom iväg med nöd och näppe dagen efter då strömmen helt bestämde över båten innan vi fick styrfart, vek sig som en fällkniv mot spången, en timma innan krachade en stor motor yacht med en segelbåt som låg för boj, kunde inte heller styra i strömmen, han bara stack fast det var skador på segelbåten men folk på land skrev upp regnr och kontaktade segelbåtsägaren. Vi gick vidare till Port Louis som verkligen är en mysig liten by nära Lorient, stor stad. Ligger inblåsta idag men räknar med att komma vidare i morgon. Vi kommer att gå in i Biscayabukten tills vi får ett bra väderfönster, då går vi över. Kommer det inte får vi väl gå runt hela bukten med långa dags och dygnseglingar. Bättre än att bara ligga still, det kan ta hur lång tid som helst, närmaste veckan ser jättedålig ut på väderfronten men vi räknar med att kunna gå fram till fredag då vi måste hittat en stormsäker hamn, att gå över nu är inte att tänka på då det är kraftiga vindar på spanska nordvästkusten som möter dyningarna som rullar in efter orkanen i västatlanten. Nu ska vi in i en båt med ett engelskt pensionärspar som bjudit in oss på en kvällsdrink, snobbiga med scarfar, flaggor och engelska marinutmärkelser överallt, men jättetrevliga. Mannen är klädd som hämtad ur en engelsk tv serie om överklassen. Det blev en trevlig kväll och det engelska paret hade verkligen mycket att berätta både om segling och deras liv i England. Mannen hade fått personliga utmärkelser av Queen Elisabeth och de var vänner med både familjen Kennedy och Bush, även med Margaret Thatcher. De hade även haft ett privat flygplan och flugit mycket, hade dock fått sluta flyga p.g.a ålder och förmodad stroke. Tydligen varit verksamma i näringslivets toppskikt.

 

2012-09-04

Seglade till Laber Wrach en sträcka som tog 26 timmar och vi hade ganska bra fart, hamnade i overfalls/ stora tidvattensvågor norr om Alderny där man ska passa sig att gå för nära ett rev fick vi reda på senare. Vi loggade 10 kn med fören mot norr fast strömmen förde oss västerut i en rasande fart, alltså på sidan som en krabba. Vågorna växte sig stora och branta och det varade c:a en timma. Innan solnedgången kom en flock delfiner och lekte i vårt bogvatten, de hoppade och rollade som de verkligen ville visa upp sig eller imponera på flocken, helt fantastisk upplevelse. Efter en stund kom de tillbaka och vi gick fram i fören och kollade, de stannade i en halvtimma precis som de uppskattade att vi stod alldeles över dem och filmade. Natten var fin med mycket stjärnor och nästan fullmåne och ganska hög dyning.

 

2012-08-31

Det blev 3 veckor i Cherbourg p.g.a autopiloten. Vi har promenerat mycket på dagarna, finns en del att se här, bl:a är det utställningar och minnen från Titanic som anlöpte Cherbourg från Southampton vidare mot Irland och sedan gick de under. Finns även ett museum med diverse undervattensfarkoster som genomfört bemannade djuprekord, också många minnen från 2:a världskriget. Vi har hyrt bil tillsammans med en annan besättning (Svenska båten Fri med Eva och Peter från Råå) och besökt Utah och Omaha beach med tillhörande museum och den stora amerikanska kyrkogården. Farvattnen i dessa trakter är verkligen tuffa och väldigt väderberoende med jätteswell från oväder långt bort på Atlanten som med hjälp av världens värsta tidvattenströmmar orsakar jättevågor utan att det behöver blåsa speciellt mycket, innebär att man måste planera noga både när man lämnar hamnarna och räkna ut när det är lämpligt att angöra nästa. Denna sommar är bland de värsta i mannaminne med bara lågtryck som innebär hård motvind, har träffat två båtar som har fått nog och avbryter, den ena hade tidigare gjort en jordenruntsegling men hade det aldrig så motigt den gången. Det gäller att ta dagen som den kommer och njuta av den platsen man befinner sig på, Frankrike är verkligen trivsamt och utbudet i mataffärerna är kanon och ganska billigt.

 

2012-08-11

Lämnade Dieppe i gryningen med kraftig dimma, prognosen talade om lätta vindar och strålande sol. Dimman släppte inte utan blev allt tjockare. Ais och radar är väldigt väl investerade vid dessa tillfällen. De stora ser man på radar och de har alltid AIS så men ser dem i god tid. Mindre fiskebåtar har man på radarn, dock inte så tydligt och lättidentifierade. Ropade upp ett lastfartyg vid ett tillfälle då jag tyckte de hade kursen rakt mot oss och inte långt kvar enligt AIS:en, de svarade och bekräftade att de såg mig och gick 2- 300 meter akter om oss. Vi anade dem inte ens i dimman men deras motorer hördes mycket nära. Senare under dagen hördes mistlurar oavbrutet och vi ropade upp ytterliggare en tanker som hade kurs mot oss, det är förmodligen ingen fara men känns bättre att få det bekräftat att de ser oss. När vi närmade oss Cherbourg var det mörkt och det gick inte att se några inseglingsfyrar p.g.a dimman och det var osäkert om vi skulle hinna innan den kraftiga motströmmen kom och då går det inte att angöra med segelbåtens förhållandevis svaga motor. Tog beslutet att ligga och driva fast det bara var 15 nm kvar, vi gick lite söderut för att hålla oss borta från de stora båtarnas rutter, räknade ut att vi måste vänta 3-4 timmar innan motströmmen blev tillräcklig svag för att gå emot, efter en stund lättade dimman och det blåste upp, speciell känsla när vågorna började växa och himlen blev alldeles klar med massor av stjärnor, satelliter och en liten måne. Efter ett par timmar blev det dimma igen på bara ett par minuter men den släppte efter bara en timma. Började gå mot strömmen vid 2- tiden och vi hade drivit söderut 6 nm på 3 timmar i den kraftiga strömmen. Kom fram till Cherbourg 06:30 exakt när det började ljusna, hade då inte sovit på 25 timmar, normalt brukar vi få lite sömn på nätterna men 4 ögon och öron behövdes i dimman, någon måste också alltid stå vid ratten när vi inte har autopilot. Här i Cherbourg har vi fått tag på en firma där de pratar engelska och konstaterat att pilotens datorbox inte går att reparera, vi köper en ny datorbox och måste även köpa ny pilotkompass och instrumentdisplay då vår befintliga inte finns kvar på marknaden. Vi räknar med att få allt klart innan nästa vecka är över, så det blir en veckas stopp igen, oturligt nog verkar vädret bli perfekt när vi måste ligga still. Har inte fått pris på allt ännu men det tar säkert hårt på budgeten. Nu ska vi ta en rejäl power walk och kolla in staden, de har tvättmaskin i marinan och vi har massor med smutstvätt så det blir till att tvätta i eftermiddag.

 

2012-08-05

Har äntligen hittat ett ställe där Wifi fungerar längre än 5 minuter. Vi ligger fortfarande i Dieppe och kanske har hittat någon som tittar på autopiloten i morgon. Kan inte han har vi 2 orter kvar att pröva, Le Havre och Cherbourg, annars får vi köpa och installera en ny, kan ta mellan 1-2 veckor. Frankrike är jättefint och det går ingen nöd på oss, man får räkna med att det krånglar ibland och vi håller tummarna att det inte blir för dyrt. Problemet är också att nästan ingen kan engelska och vi inte franska, så det är svårt att förklara felet, man får stå på sig då det är lättast att säga att det inte går när de inte förstår. I fredags försökte vi att förhandla om en ny pilot och i början sa han att de inte kan sälja någon fast de hade utställningsexemplar och broschyrer??! Vädret är lite av varje med sol, åska och regn om vartannat. Nu hoppas vi på ett stabilt högtryck så vi kan avancera ordentligt.

 2012-08-02

Bestämde att vi skulle kosta på oss en lunch ute i Nieuwpoort och beställde en liten portion grillspett, när den kom var det en jätteportion med två bakade potatisar var och vi var helt säkra på att de missuppfattat och serverat de stora och därmed dubbla priset, efter en stund kom de också med nygrillad korv. När notan kom var det priset för de små portionerna, undrar hur de normala ser ut, vi kunde i vart fall inte fått ner en bit till. Vi seglade vidare mot Calais i Frankrike, en jättevarm och stilla dag med mest motorgång, passerade Dunkerque som anades i soldiset. Vid inseglingen till Calais får man passa upp för höghastighetsfärjorna som går mellan England och Frankrike, det är inte tillåtet att gå in i hamnen när de är i rörelse. Väl framme fick vi förtöja vid en vänteboj i väntan att vattnet blir så högt att man kommer över tidvattenströskel in till marinan, man ropar upp och får veta tiden det är dags. Våra danska vänner Hanne och Paul tog emot oss och senare gick vi till stranden och badade för 1:a ggr i år ! 19 grader i vattnet och fullt med folk på stranden. Blev bjudna på pizza hos danskarna och hade jättetrevligt tillsammans och kom inte i säng förrän 3 på morgonen.

Efter två dagar i Calais gick vi ut från bassängen över tröskeln och förtöjde vid en boj ett par timmar, var nämligen tvungna att vänta på rätt strömriktning för att runda udden söderut i engelska kanalen. Vi fick en fin slörsegling hela vägen med kraftig dimma så radarn var i gång, vid angöringen till nästa hamn som var Boulogne Sur Mer försvann dimman och det blev ordentligt varmt. Hamnen ligger mitt i staden och inseglingen är häftig med gamla försvarsborgar på båda sidor. Första hamnen med ont om plats, lade oss på utsidan en spång och fick två utanför senare. Efter två dygn gick vi till en underbar liten stad vid namn Le Treport, under denna sträcka gick autopiloten sönder, bytte säkringar under gång med de gick igen, kändes inte bra, misstänker allvarligt fel i datorboxen. Vi kom fram lite för tidigt och stod nästan på grund, 1 dm kvar men tidvattnet var på väg in och vi fick veta över radion att de kunde öppna slussen upp till marinan om 15 min. Slussade upp i en trång sluss tillsammans med en mindre turbåt med fulla fransmän. Marinan är verkligen jätteliten men fantastiskt mysig. Staden är ett verkligt semesterparadis och vädret här var riktigt varmt och skönt. Plockade dagen efter ner hela autopiloten och konstaterar att datorboxen kortsluter. Låg kvar i 4 dagar och slussade ur hamnen och gick vidare till Dieppe dit vi kom fram sena eftermiddagen i ösregn.

 

 2012-07-23

En 30 timmars segling till Nieuwpoort i Belgien, fina vindar under dagen. Vindarna försvann under natten och det blev motorgång. Vädret fint med en alldeles stjärnklar natt. Det svåra är att få sömn under nattseglingarna, det blir någon tupplur på 10 minuter ibland, sedan vaknar man av något nytt ljud, men vi vänjer oss säkert framöver.  Lite nervöst att passera den stora trafiksepareringarna där de stora fartygen anlöper europas största hamnar som Rotterdam och Antwerpen, fartyg överallt som kommer snabbt mot oss. Blev lite kritiskt mitt i natten när vi hade motström och bara gjorde 1,5- 2 knop och blev liggande mitt i en inseglingsränna. Ett fartyg gick rakt emot oss och vi tände våran starkaste strålkastare och fartyget girade så vi äntligen fick deras styrbordslanterna i blickfånget, puhh. Hamnen i Nieuwpoort drivs av belgiska flygvapnet och är jättefin. Man anropar på VHF radion 20 minuter innan ankomst och blir efter en stund uppropad med ok och bryggplatsnr. När man så kommer står det en kille/ tjej och tar emot, ordning och reda. Kom in på det scandinaviska seglingsnätet på HF radion igår för första gången, här kan man lyssna varje kväll på en viss frekvens och prata med likasinnade och få hjälp med ex vädret som en dansk radioamatör har koll på, perfekt ! Han som håller i detta sitter i en båt på Gotland vad jag förstår, igår var det en svensk båt som låg utanför Falmouth och en svensk båt låg i Kanarieöarna som var med och snackade, här kan man verkligen knyta kontakter och få råd och tips. Vädret där vi ligger nu är helt fantastiskt med värme och sol och vi skall bada i em, vattnet håller bara 19 grader men nu måste vi bada. Vi har som tidigare nämns blivit hindrade av mycket vind från fel håll. När vi låg i Den Helder fick vi vår nya sat telefon skickade från återförsäljare Cordland i Göteborg på bara ett dygn. Sen var paketet spårlöst borta och vi kunde ju inte gärna segla utan den, så vi blev liggandes några extra dagar innan den kom till rätta, anledning- UPS hade lämnat den på fel adress- den stora örlogsbasen istället för yachtklubben !! Och ingen hade heller reagerat från UPS att den lämnats på felaktig adress. Cordland i Göteborg har dock gjort allt under hela processen med reklamation och leveransadresser och visat stor förståelse för vår situation.

 

2012-07-19

Vi går ändå i nordsjön då väderläget blev lite bättre. Ligger i flottbasens hamn i den Helder med vindar från sw och 23 m/s samt hällregn. I morgon och närmsta 3 dygnen ser det bra ut och planen är att gå till Nieuwpoort i Belgien nära franska gränsen. Vi seglar tillsammans med en dansk båt från Esbjerg med trevliga Hanne och Paul, de har ungefär samma planer som vi närmaste året. Vi får ta kanalerna någon annan gång i framtiden ! Väntar att satellit telefonen ska komma från Göteborg senare idag, jag vet att den finns på postkontoret här men hamnkontoret måste hämta ut den från deras postbox. Hamnen drivs och ingår i flottbasen.

 

2012-07-13

Ligger still i väntan på bättre väder, dessvärre visar prognosen kraftiga sydvästvindar så långt man kan se. Har därför beslutat att vi går in i holländska kanalerna och kommer ut strax norr om Belgien, en sträcka på c:a 200 nm. Ska bli häftigt att gå i det inre av Holland, genom centrala Amsterdam mitt i natten (de öppnar broarna enbart på natten för att inte störa trafiken ). Angående vädret är det sämsta vädret i mannaminne enligt holländarna, regn varje dag och inte mer 14-18 grader på dagarna,  det hade funkat om vinden kommit från NW, N, NE eller E men vinden emot funkar inte, man kommer knappt framåt. Det är verkligen frustrerande att ligga och vänta och det gäller att bita ihop, vi råder ju inte över vädret. Hamnen vi ligger i är lyxig och jättebra, men alldeles för dyr efter vår budget. Den lilla byn här på ön Vlieland är helt underbar med bebyggelse från 15- 1600 talet. Stranden är också helt fantastisk men det saknas badtemperatur. Det viktiga nu är att vi kommer över Biscaya- bukten under augusti, efter augusti är vädret statistiskt osäkert över den beryktade bukten. Håller detta ska vi kunna komma fram till Kanarieöarna under september.

 

2012-07-07

Gick ut från Cuxhaven i medström och oerhört varmt, massor av flugor och insekter landade på båten. Nattsegling till Borkum, väldigt mäktigt med möte av stora tankers och också alldeles ensamma. Fullmåne och vi såg massor av tumlare. Vid insegling till Borkum hade vi kuling emot men tidvattnet med oss. Borkum tråkig hamn och hamnkapten men väldigt charmig stad, hyrde cyklar för att ta oss in till centrum, 7 km. Här visade sig effekten av lågvatten, vi hade inget vatten runt båten, bara lera. Gick sedan vidare mot Vlieland i Holland. Seglingen erbjöd, total dimma, bra seglingsvind, stiltje, motström, medström, sol med tropisk värme och åska. Holländska hamnarna betydligt trevligare än de tyska, trevliga människor och bra service med bl:a wifi.

2012-07-01

Efter att ha legat och väntat på bättre vindar fick vi en ganska tuff segling mot Kiel, bidevind och nästan kuling de första timmarna. När vi närmade oss Kiel fick vi snabbt ändra kurs då tyska marinen gick ut på VHF:n om ett avstånd av minst 3 nm till ett fartyg som sprängde minor. Väl i Holtenhau lade vi oss alldeles innan slussen. Slussen för fridtidsbåtar var avstängd så vi fick slussa tillsammans med gigantiska tankers och kontainerfartyg, här kände man sig liten. Kanalen tog oss till Rendsburg där vi fick plats i en pytteliten marina alldeles vid en grönskade lövskog, vackert. Här kom också sommarvärme med kraftig åska på köpet. Marinan hade en våg och Tommy har gått ner 8 kg på 4 veckor, känns bra. Kosten har hitills nästan bara bestått av tonfisk, vita bönor eller kidneybönor, ibland makrill på burk. Gick sedan till Brunsbuttel där det var marknad och fest vid hamnen. Dagen efter slussade vid ut i Elbe med kraftig tidvattenström med oss till Cuxhaven. Vi räknade ut att om vi gör 4 kn kommer vi fram då strömmen vänder(lite ström) då det är enklast att gå in i Cuxhaven. Det gick dock inte att göra mindre fart än 6-7 kn trots motvind så vi kom fram för tidigt och hade en kraftig sidoström in mellan pirarna, spännande. Det gick bra om man siktade 10- 20 meter ovanför inloppet. Oerhörd varm och fin kväll som vi tillbringade ombord på en norsk båt med ett trevligt par som också ska till Kanarieöarna.

 

2012-06-20

Gick från Asaa via Grenaa med bra segling till Samsö och vidare till Kerteminde och blev liggandes där pga vädret och lite småfix. Genomförde långa fotvandringar (Power Walk) under dagarna i fantastiska bokskogar. Södra Danmark är verkligen vackert. Fin sjöresa mellan Fyn och Langeland. Ligger nu i Marstal som är sista utposten mot Tyskland, räknar med att gå till Kiel på midsommarafton. Längtar sol och värme !!!

 

2012-06-13

Vi berättade för hamnkaptenen att vi gått på grund och han beklagade och sa att han beställt muddring i maj men de har ännu inte kommit. Dagen efter när vi skulle ut gick vi på 3 ggr mitt i farleden. Hade en annan taktik nu med nästan full kraft i maskin plöjde vi igenom sanden med ingen fart alls samtidigt som båten stegrade. Som att skära i kallt smör, detta upprepades alltså 3 ggr innan sanden släppte. Underbar segling senare och vi har bättre tur med vindarna nu och gör hyggliga etapper för segel. Är i Kerteminde på Fyn och hade tuff insegling med kuling rätt i näbbet.

 

2012-06-10

I Danmark och kämpar mot motvind, motström och regn, det går sakta åt syd. I går gick vi på grund mellan inseglingspirarna i Asaa, man kan inte ligga mer än mitt i inseglingsfåran. Den sydliga kulingen har flyttat bottensanden i rännan, skall vara 2 meter och vi sticker ju bara 1,85 !. Kom dock loss i den mjuka sanden utan problem. Ligger kvar i dag då kulingen är mot målet. Vi längtar efter värme, medvind och sol.

 

2012-06-05

Vi kom iväg som planerat i åska och regn, solen kom fram under dagen och vi gick 48 nm till Donsö. Vi hade tänkt hinna med allt det sista under helgen men vi hade löpande besök hela helgen av vänner, nära och kära så vi har fortfarande en del kvar innan båten är shipshape, vi tar det efter hand. Dessa dagar blev verkligen minnesvärda och vi tackar alla. På Donsö fick vi också besök av nära och kära. Väderprognosen säger sydvästlig vind framöver så vi har motvind, idag är det kuling. Så det går sakta åt rätt håll den närmaste tiden. När vi har nya resebrev, foto och film meddelas det på välkomstsidan. Har också lagt in vår nya position via HF radion men det har tyvärr inte gått fram ännu.